IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти предричат дефицит на дизелово гориво

Доставките намаляват, а цените на световните пазари скачат

Доставките на дизелово гориво на световния пазар продължават да намаляват, като вече има недостиг, който ще продължи да се увеличава. Това е прогнозата на холандската консултантска компания Insights Global, чиито експерти очакват влошаване на ситуацията с този тип гориво.


горива


Данните сочат, че само за последната седмица европейските запаси от дизел са намалели с 2,5%. В Азия положението не е по-добро – от началото на 2022 г. Китай ограничи износа на петролни продукти и в резултат на това цените на дизела се повишиха.

Тежките петролни продукти не се произвеждат от лек шистов петрол, а САЩ вече наложиха санкции срещу компании, които произвеждат тежък петрол във Венецуела и Иран. Самите Щати купуват дизелово гориво от Русия, при това в невероятно големи количества.

„Правя това от 30 години и никога не съм виждал такива пазари. Изчерпахме всичко - било то петрол, газ, въглища, мед, алуминий. Можете да назовете каквото и да е, но ние приключихме", коментира Джеф Къри, ръководител на изследването на стоките в Goldman Sachs.

В същото време Русия съвсем скоро ще бъде принудена да ограничи доставките на суровини, които са дефицитни на световния пазар, включително и на дизеловото гориво. Ако това бъде направено, цените за него ще се увеличат сериозно на вътрешния пазар, тъй като и там ще се усети недостиг.

0 от 500