IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти предричат дефицит на дизелово гориво

Доставките намаляват, а цените на световните пазари скачат

Доставките на дизелово гориво на световния пазар продължават да намаляват, като вече има недостиг, който ще продължи да се увеличава. Това е прогнозата на холандската консултантска компания Insights Global, чиито експерти очакват влошаване на ситуацията с този тип гориво.


горива


Данните сочат, че само за последната седмица европейските запаси от дизел са намалели с 2,5%. В Азия положението не е по-добро – от началото на 2022 г. Китай ограничи износа на петролни продукти и в резултат на това цените на дизела се повишиха.

Тежките петролни продукти не се произвеждат от лек шистов петрол, а САЩ вече наложиха санкции срещу компании, които произвеждат тежък петрол във Венецуела и Иран. Самите Щати купуват дизелово гориво от Русия, при това в невероятно големи количества.

„Правя това от 30 години и никога не съм виждал такива пазари. Изчерпахме всичко - било то петрол, газ, въглища, мед, алуминий. Можете да назовете каквото и да е, но ние приключихме", коментира Джеф Къри, ръководител на изследването на стоките в Goldman Sachs.

В същото време Русия съвсем скоро ще бъде принудена да ограничи доставките на суровини, които са дефицитни на световния пазар, включително и на дизеловото гориво. Ако това бъде направено, цените за него ще се увеличат сериозно на вътрешния пазар, тъй като и там ще се усети недостиг.

0 от 500
  • #14
    74 rate up comment 3 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Интересен феномен- при производството на петролни продукти дизела е около 60%,бензина около30%,за бензин криза няма за дизел има??????
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    11 да прочете за Опек в уикипедия!
  • #12
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ти явно си много информиран! Искам само да обясниш как си компенсират печалбите? Дори обясни как го измисли като изречение и какъв е смисълът?
  • #11
    48 rate up comment 5 rate down comment
    Фалшиви новини! ( преди 2 години )
    Това са фалшиви новини които големите спекуланти като GOLDMAN пускат с цел манипулация на пазара. Петрола често го манипулират и го бутат нагоре без реално да има повишено търсене. В момента даже има намалено търсене и свръх производство на горива и всички запаси са запълнени догоре. Компенсират си печалбите като качват цените. Няма никакъв дефицит нито на дизел, нито на бензин нито на газ. Да не говорим колко много нови находища има които в момента не се ползват и тепърва ще се разработват.
  • #10
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Селския ( преди 2 години )
    Коня вече не се продава
  • #9
    17 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 2 години )
    То зареждането на електричка на Кауфланд е безплатно - значи всичко е точно :)
  • #8
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Ripnafta ( преди 2 години )
    Скоро дизел бегачки , нема да има, но за жалост всички ще го ядем.
  • #7
    11 rate up comment 35 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз не се страхувам.От години карам електрическа кола и ям био картофи от кауфланд.
  • #6
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Лошо ( преди 2 години )
    Камионите няма да ги оставят да спрат но транспорта ще поскъпне. По-скоро биха спрели първо леките автомобили а не товарните но това е само в краен случай. Американците нямат интерес при положение че нямат тежък петрол а внасят от Русия
  • #5
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    разбирачите определено нищо не сте разбрали, трябваше в началото на ковид истерията да се вземат мерки, вече е късно