IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо бензинът от една и съща марка може да бъде с различни цветове?

Качеството на горивото може да бъде определено по много лесни начини

Преди година бензинът беше зелен, син и дори червен на цвят. Сега обикновено е жълт, но нюансите отново могат да бъдат много различни! Някои са убедени, че това се дължи на качеството на горивото, но дали наистина е така? На този въпрос отговарят експертите от изданието 100km.

Защо бензинът стана жълт?

Стандартите, които съществуваха във времената на социализма, изискваха боядисване на различни категории гориво в различни цветове. Така беше възможно да се проследи производителя, автентичността и качеството на бензина. В един момент различния цвят беше използван като борба с фалшифицирането на горивото.


бензин


По-късно стандартите се промениха и сега нормата е прозрачен цвят със светло жълт оттенък. Така ярките цветове - червено, синьо, зелено, останаха „запазена марка“ само по дръжките на пистолетите на бензиностанциите.

Какъв цвят е правилен?

Нормалният бензин е бистра течност с лек жълт оттенък, но ако този нюанс е по-ярък, тогава е твърде рано за паника. Факт е, че съвременните двигатели изискват бензин с високо октаново число, а след дестилация на маслото чистият бензин има октаново число около 60. До желаната цифра то се с помощта на антидетонационни добавки - алкохоли и етери.


бензин


Всички производители използват различни добавки за оптимизиране на качеството, като те се различават не само по състава, но и по цвят. Например, метациклопентадиенил манган трикарбонил (ММТ) е жълт на цвят, докато фероценът е оранжев прах. Както разбирате, те дават различни цветове на бензина. Освен това, количеството и добавките влияят и върху цената на самото гориво.

Как да проверите качеството?

Бензинът и дизеловото гориво (то също е жълто, но по-тъмно - като растително масло) трябва да са прозрачни, а мътността показва лошо качество на горивото. Между другото, бензинът е отличен разтворител, така че ако разтриете капка между пръстите си, тя трябва да се изпари бързо, оставяйки усещане за сухота върху кожата.


бензин


Въпреки асоциациите с маслото, горивото не трябва да оставя мазни петна. Можете да пуснете бензин върху бяла хартия, като висококачественото гориво ще остави едва забележима следа след изсъхване. Размазването и оставянето на мръсни петна са признаци на лошо гориво.

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    В БГ ( преди 2 години )
    какъвто и да в цвета ,и октана е ***! Карам дизел, в Турция като ходя зареждам на Тотал по скъпия който е към 1.80лв.,карам докато ми светне лампата , двигателя тотално сменя цялата динамика, да ти е кеф да караш.
  • #8
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Синдикат на Ало Изма ( преди 2 години )
    ..... Що цвета бил различен!? Ами питайте ония наще дето ги изловиха в Гърция с 30 тона химикали за разреждане на бензин..........
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    онЗи ( преди 2 години )
    ако заредите гориво във Варна цената е по ниска но ще изминете и по малко километри.това важи и ако карате на ГАЗ. всички лъжат яко
  • #6
    10 rate up comment 2 rate down comment
    КЛИМБО ( преди 2 години )
    За сведение на ,,великите" разбиратели бензина излиза от ректификационната колона 78 октана. Той се повишава с тетрахлоретан. Другите примеси за цвят са според октана, червения е за субсидиите. Дори нафтата за трактори и комбайни е червена!
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А газовете безцветни ли са
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Allroad 3.0bitdi ( преди 2 години )
    Отново напълно безсмислена, непотребна , неточна статия.Интересно как на автора му дават заплата за това???
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Боята която се слага в горивата е зелена на цвят и има изотоп в нея.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до №1 ( преди 2 години )
    Ти кога за последно си сипвал бензин, освен некво шано!? Сипи си 100-ца примерно в Лук , о чудо той е червен...
  • #1
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Оцветени горива (червени) има и сега, но е или в безмитни морски зони или за селскостопаснки цели (т.е по евтин). - е поне на запад от Калотина.