IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо производителите толкова бързат да премахнат бутоните от колите ни?

Причините са няколко. Основната - и най-рядко споменавана - е финансова

Вече е ясно, че двигателят с вътрешно горене и ръчната скоростна кутия са застрашени от изчезване видове. Но преди тях в небитието ще потъне друг елемент от автомобила, който доскоро смятахме за незаменим: бутоните по таблото. Вместо тях идва ерата на глобалното господство на дигиталния дисплей.
 
  
Tesla, бутони, дисплей
Повечето хора се справят с лекота със сензорните дисплеи - само че ако са седнали на дивана си. По време на шофиране уцелването на определени точки от екрана е трудно и дори опасно
 
  
Идеи за автомобили без бутони вътре са се пръквали още от 30-те години на ХХ век. Доскоро те оставаха запазена марка на екзотичните концептуални модели - създадени да шашкат зрителите по автосалоните, но не и с мисъл за реално производство.

Последното десетилетие обаче промени това. Загледани замечтано към сектора на смартфоните и таблетите, автомобилните производители също започнаха да разчитат на сензорните дисплеи - първо плахо, после и по-смело. Range Rover прехвърли управлението на ключови функции към екрана още през 2011. Peugeot се отказа дори от бутоните за контрол на климатика. И накрая, разбира се, се появи Tesla, в която ще откриете единствено педали, волан и един огромен таблет за всичко останало.

Най-странното е, че ако не смятаме Tesla, чиито клиенти са предимно любопитни към новите технологии хора, при останалите марки реакцията на купувачите срещу сензорните дисплеи не беше особено ласкава. Не ги одобриха нито професионалните автомобилни журналисти, нито експертите по безопасност. Резултатът: днес на практика всеки производител започва да ги въвежда поголовно в гамата си. Дори компании като BMW, които дълги години държаха на прагматичния и утилитарен подход към интериора, сега изведнъж правят радикален завой.
 
 
Mercedes S-Class, 2003
Интериор на Mercedes S-Class отпреди двайсетина години. Обсипването на таблото с десетки бутони не е нито практично, нито естетично. Но защо сега отиваме в другата крайност?
 
  
Защо е така? Най-често компаниите дават един и същи отговор: клиентите го искат. Но така ли е наистина? Няма съмнение, че много купувачи предпочитат по-големи екрани в колите си. Искат ли обаче всички функции да са прехвърлени към тях, за сметка на удобното въртящо се копче за температурата например? Всъщност никой не ги пита.

Логиката на производителите е, че хората са свикнали вече със смартфони и таблети. Но тази логика има едновременно два накуцващи крака. Първо, боравенето със смартфона е удобно, когато седиш на дивана си или на стола в офиса. Но не е удобно в движеща се със 100 км/ч по неравен път кола. Второ, софтуерът и графиката на смартфоните и таблетите са създадени така, че да привличат вниманието, да те потапят изцяло в това, което правиш. Не е добра идея обаче да го прави и автомобилът ти, докато го шофираш.

Някои изтъкват естетически мотиви: таблото без бутони е по-минималистично и по-красиво. Но красотата е относително нещо - има модели с по 50 копчета по таблото, които изглеждат по-добре от други само с по един квадратен дисплей, забоден как да е отгоре.
 
  
Tesla, бутони, дисплей
Големият екран за информационната система вече е задължителен за всеки съвременен автомобил. Затова все повече производители предпочитат да спестят разходите за допълнителни бутони и контролери
  
  
По-убедителният аргумент на автомобилните компании е, че екраните им дават повече гъвкавост. Все повече от днешните коли се ъпдейтват дистанционно и могат да получат нови функции и в петата година от живота си. Очевидно няма как производителят да е предвидил това и да е подготвил нужните бутони, докато с дисплея това е напълно възможно. И все пак остава въпросът защо някои най-основни функции, като управлението на климатика, не запазят удобните си и по-безопасни физически бутони.

Отговорът на последното е известен, макар че никоя автомобилна компания няма да го каже в прав текст. Причината за изчезването на бутоните е основно финансова. Изработването им струва пари, както и окабеляването, и монтирането. Сензорният дисплей също не е безплатен, разбира се, но той така или иначе вече е задължителен елемент в автомобила - защо тогава да не го натоварим и с всички останали функции, казват си производителите. И очевидно никога не си отговарят с очевадното: защото е неудобно, отвлича вниманието на шофьора и е потенциално опасно.
  
   
10 автомобила с твърде малко бутони (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 52 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Вече управлявам почти всичко вкъщи с глас - музика, осветлението, прахосмукачката, телевизора, поръчки в Амазон, пералнята казва кога е готова..всичко с една топка Алекса. В колата ми трябва волан, ***, лост за мигачи, джойстика за скорости. Всичко друго може да се направи с глас. По-евтино, по-малко материали, по малко тегло.
  • #3
    62 rate up comment 3 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    Благодаря на автора за тази статия.Напълно подкрепям всичко казано и ако трябва да повторя тая поговорка из нашите ширини която до болка знаем " Автомобилите вече не се проектират от инженери а от маркетинговия отдел". Ами така е .....за мен поооочти всеки модел с буквално "изсран" дисплей за мен е мега ултра грозен,като номер 1 в моята класация е Тесла. Айде километража преглътнах някак да е дигитален,трудно ама преглътнах,бутоните по вратите също някак ама да шибнат всичко е едно квадратче....
  • #2
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Парица - царица! Преди, ако ти прекъсне копчето, разглобяваш- оправяш или сменяш, сега отиваш в оторизиран сервиз да ти сменят дисплея! Освен това, икономия от кабели, жици, бутони, щипки за задържане..,
  • #1
    50 rate up comment 7 rate down comment
    Боб ( преди 2 години )
    Грозно от всякъде.Назначили са си някакви меки китки да им правят интериора и екстериора вече,всички са се чалнали.