IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай обявиха бойкот на Mercedes-Benz

Скандалът беше предизвикан от реклама на германската марка

Германският производител Mercedes-Benz се оказа в центъра на пореден скандал в Китай. Местни клиенти призоваха за бойкот на марката, след като преди същото се случи и с други чуждестранни компании.


Mercedes-Benz реклама


Скандалът беше предизвикан от рекламно видео, публикувано на 25 декември в официалния акаунт на Mercedes-Benz в „китайския Twitter" - Weibo. Възмущението на потребителите беше предизвикано от грима на момичетата, които участват в рекламата. Гримьорите твърде явно наблягат на опънатите очи, заради което Mercedes-Benz веднага бе обвинен в предразсъдъци към азиатците.

„Тесните очи за западен стереотип за китайците още от XIX век. Експертите смятат, че това не е обективно описание на китайците, а етикет за източноазиатци, базиран на западното чувство за идеологическо превъзходство“, пише местният вестник GlobalTimes.


Mercedes-Benz реклама


В китайските социални медии вече стартира мащабна кампания срещу Mercedes-Benz, като хаштагът „Гримът на модела на Mercedes-Benz е спорен“ събра повече от 170 млн преглеждания само за 3 дни. Мнозина от потребители твърдят, че не са против малките очи, но приемат използвания грим за обида.

Германският автомобилен производител веднага премахна спорните реклами, но в социалните мрежи продължават призивите за бойкота на автомобилите Mercedes-Benz. По-рано тази година същият скандал предизвика и реклама на Dior, където беше използвана снимка на китайския фотограф Чен Ман.
Снимки: GlobalTimes

0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 17 ( преди 2 години )
    И въпреки това реагират по този начин. Едва ли са всички , но явно технологичния напредък, ме ги прави достатъчно радостни от живота , а по -скоро ги превръща в комплексари, та се занимават с глупости
  • #16
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Калбо ( преди 2 години )
    Повечето от коментарите които четох са негативни срещу азиатците но мога да ви кажа че ако отидете в един от големите градове на Китай направо ще ви падне шапката толкова технологично са напреднали от останалия свят че няма ти си на представа всичко там е направено така че се използват само технологии където и да отидеш дори и в самия ресторант всичко е роботизирано някои от българите може и да си мечтаят за такова нещоБългария не може да се сравни с Китай по нищо нито с технологии
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Матрицата ( преди 2 години )
    Прекалено чувствителни са вече всички. Сакън да не се убиди някой, вече ще трябва да внимаваме и какво си мислим.
  • #14
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Хм ( преди 2 години )
    Алчността погуби Запада.
  • #13
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Данчо Полицая ( преди 2 години )
    Подкрепа за китайските ни братя комунисти! Мислех със спестените ми 200 хилки от дежурства да си купя Брабус, но сега ще си взема Грейт Уол втора ръка за 5000 лв. а останалите ще даря на гладуващите Делян Пеевски и Ким Чен Ун!
  • #12
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Тъмните си изправят косите и се избелват.....Източните не искат дръпнати очи....Като сме ви трън в ауспуха, що искате да сте като нас!?
  • #11
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да вземат да махнат "грима" и от муцуната на мечетата. Толкова не могат да усетят, че грима на очите подчертава формата на фаровете - аналогия за спортен дух, елегантност, красота. Никой не прави паралел с расата им, но на тях само дискриминация им е в главата.
  • #10
    22 rate up comment 10 rate down comment
    Србин ( преди 2 години )
    Сите чайници са иебани у главо!
  • #9
    31 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хахахаха, от утре в ЮАР ще бойкотират кока кола ,щото в рекламите използват цветнокожи - стереотип сред европейците , че видиш ли в Африка живеят хора с такъв цвят на кожата ....
  • #8
    13 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Жълтите и да изчезнат от Планетата няма да липсват невзрачни са като