IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай обявиха бойкот на Mercedes-Benz

Скандалът беше предизвикан от реклама на германската марка

Германският производител Mercedes-Benz се оказа в центъра на пореден скандал в Китай. Местни клиенти призоваха за бойкот на марката, след като преди същото се случи и с други чуждестранни компании.


Mercedes-Benz реклама


Скандалът беше предизвикан от рекламно видео, публикувано на 25 декември в официалния акаунт на Mercedes-Benz в „китайския Twitter" - Weibo. Възмущението на потребителите беше предизвикано от грима на момичетата, които участват в рекламата. Гримьорите твърде явно наблягат на опънатите очи, заради което Mercedes-Benz веднага бе обвинен в предразсъдъци към азиатците.

„Тесните очи за западен стереотип за китайците още от XIX век. Експертите смятат, че това не е обективно описание на китайците, а етикет за източноазиатци, базиран на западното чувство за идеологическо превъзходство“, пише местният вестник GlobalTimes.


Mercedes-Benz реклама


В китайските социални медии вече стартира мащабна кампания срещу Mercedes-Benz, като хаштагът „Гримът на модела на Mercedes-Benz е спорен“ събра повече от 170 млн преглеждания само за 3 дни. Мнозина от потребители твърдят, че не са против малките очи, но приемат използвания грим за обида.

Германският автомобилен производител веднага премахна спорните реклами, но в социалните мрежи продължават призивите за бойкота на автомобилите Mercedes-Benz. По-рано тази година същият скандал предизвика и реклама на Dior, където беше използвана снимка на китайския фотограф Чен Ман.
Снимки: GlobalTimes

0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Жълтите и да изчезнат от Планетата няма да липсват невзрачни са като ***
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На Льо Пен, Шарли?
  • #5
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кои французи те интересуват, че там са много? От партията на Зизу, Десай, Джоркаеф?
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    любопитко ( преди 2 години )
    до 1-вия А на французите как им викате?
  • #3
    45 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    *** простотиите грима бил показвал идеологическо превъзходство като набляга какви били очите и на китайските комунисти ли навсякъде им се привижда расизъм сякаш на някой в Европа и Америка му пука какъв грим слагат на китайските реклами
  • #2
    45 rate up comment 9 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Бойкотът ще бъде главно от тези, които не могат да си ги позволят, а останалите ще ги купуват дори да са триколки, а багажника да е "газова камера"
  • #1
    68 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На немците им викаме шваби, на италианците жабари, на афроамериканците.... афроамериканци, на ромите........ роми, ами, азиатците са си дръптани, още жълтури. От как сят светува. Все някои е сърдит, вече един филм не може да изгледаш без етно-културо-полово "многообразие".