IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Омикрон не е пречка - турският електромобил пътува за САЩ

Компанията Togg иска след 3 години да стъпи и на пазара зад океана

Младата турска автомобилна компания Togg обяви, че ще участва на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас в началото на януари. Производителят не се притеснява от бързото разпространение на новия щам Омикрон по света, заради който дори концерн като General Motors отказа да представи свои модели на CES.


Togg


Появата на изложението на Togg би трябвало да се разбира като интерес на турската компания към пазара в Северна Америка. Самата марка беше представена само преди 2 години, като тя принадлежи на компания, която поне формално е частна, но е създадена по инициатива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. А правителството на страната подкрепя активно проекта с данъчни облекчения, безплатен наем на земята за завода и задължение за закупуване на част от продуктите за собствени нужди.

През декември 2019 г. Togg показа два прототипа, създадени от студиото Pininfarina - компактен кросоувър и седан, като кросоувърът вече имаше две опции за дизайн на предния край - с радиаторна решетка и електрически вариант. Обявените модели са базирани на модулна електромобилна платформа, която е собствена разработка (предното окачване е тип McPherson, а задното - многолинково), като на нея ще се появят още три автомобила - хечбек, компактен ван и друг кросоувър.


Togg


Компактният кросоувър ще бъде първият, който ще се появи в серийно производство в края на 2022 г.Ттой ще се предлага с един електромотор с мощност 200 к.с. на задната ос или с два електромотора (по един за всяка ос) с обща мощност 400 к.с. . Версията с моно-задвижване ще може да ускори до 100 км/ч за 7,6 s, а тази със задвижването на всички колела - за 4,8 секунди. Батериите са два варианта, като позволяват пробег от 300 и 500 км.

За производството на турския електромобил вече е почти завършен завод с капацитет 175 000 коли годишно в Гемлик (морският район на град Бурса). До него ще бъде разположено съоръжение за производство на батерии с мощност 20 GWh, като то е създадено съвместно с китайската компания Farasis Energy. Предстои и създаване на мрежа от зарядни станции, която ще бъде изградена от нулата с помощта на властите.


Togg


От компанията са категорични, че Европа бъде основният експортен пазар на Togg, но през първите година и половина до две години заводът ще произвежда автомобили само за Турция. Първите доставки за Стария континент са предвидени за 2024 г., а на следващата година трябва да започнат и продажбите в САЩ.

0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 41 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Построили завод, но за какво? За сглобка. Какво са произвели? Нищо!!! Както повечето новоизлюпени "марки". Че и дизайна им не е техен, камо да са платили за него! Но, вече ще е лесно да си поръчваме резервни части. Отваряш Али Баба и 40-те разбойника и купуваш. Къде електромоторче, къде батерийка, къде решетка, къде дисплейче!!! Софтуеъра може и в къщи да го хакнеш! "Лего", просто "Лего", ама на четворни цени за ценители! Колко ще "изгорят", не е истина?!