IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Омикрон не е пречка - турският електромобил пътува за САЩ

Компанията Togg иска след 3 години да стъпи и на пазара зад океана

Младата турска автомобилна компания Togg обяви, че ще участва на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас в началото на януари. Производителят не се притеснява от бързото разпространение на новия щам Омикрон по света, заради който дори концерн като General Motors отказа да представи свои модели на CES.


Togg


Появата на изложението на Togg би трябвало да се разбира като интерес на турската компания към пазара в Северна Америка. Самата марка беше представена само преди 2 години, като тя принадлежи на компания, която поне формално е частна, но е създадена по инициатива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. А правителството на страната подкрепя активно проекта с данъчни облекчения, безплатен наем на земята за завода и задължение за закупуване на част от продуктите за собствени нужди.

През декември 2019 г. Togg показа два прототипа, създадени от студиото Pininfarina - компактен кросоувър и седан, като кросоувърът вече имаше две опции за дизайн на предния край - с радиаторна решетка и електрически вариант. Обявените модели са базирани на модулна електромобилна платформа, която е собствена разработка (предното окачване е тип McPherson, а задното - многолинково), като на нея ще се появят още три автомобила - хечбек, компактен ван и друг кросоувър.


Togg


Компактният кросоувър ще бъде първият, който ще се появи в серийно производство в края на 2022 г.Ттой ще се предлага с един електромотор с мощност 200 к.с. на задната ос или с два електромотора (по един за всяка ос) с обща мощност 400 к.с. . Версията с моно-задвижване ще може да ускори до 100 км/ч за 7,6 s, а тази със задвижването на всички колела - за 4,8 секунди. Батериите са два варианта, като позволяват пробег от 300 и 500 км.

За производството на турския електромобил вече е почти завършен завод с капацитет 175 000 коли годишно в Гемлик (морският район на град Бурса). До него ще бъде разположено съоръжение за производство на батерии с мощност 20 GWh, като то е създадено съвместно с китайската компания Farasis Energy. Предстои и създаване на мрежа от зарядни станции, която ще бъде изградена от нулата с помощта на властите.


Togg


От компанията са категорични, че Европа бъде основният експортен пазар на Togg, но през първите година и половина до две години заводът ще произвежда автомобили само за Турция. Първите доставки за Стария континент са предвидени за 2024 г., а на следващата година трябва да започнат и продажбите в САЩ.

0 от 500
  • #11
    12 rate up comment 28 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Куцо, кьораво и сакато се пробва да се прави на производител на ел.автомобили последно време. А всъщност повечето просто сглобяват и имитират дизайн. Тия са поредните, дето тръгват с големия *** към Америката, като някакви китайци преди това, точно като поговорката "тръгнаха като аслани, а се върнаха пocp.ни". И защо да не избера Тесла, вместо този анадолски сбирщайн??!
  • #10
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    Антисоросиада е типичния пример за неуспял индивид, както му казват някои "лузър", който търси вината за жалкото си съществуване в евреите, банкерите, ЕС, американците, турците и кой ли още не, само той не бил виновен, разбира се.
  • #9
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Ауу, пази Боже да те стигне участа на Антисоросоида! В автосайт ни изнесе политико - историко - антисемитска лекция, как видиш ли евреите били виновни, че бай *** е никой в автоиндустрията! Пу, пу, пу, кръстя се, чукам на дърво, плюя в пазва и си лягам! Ханука :)
  • #8
    61 rate up comment 6 rate down comment
    До Антисоросоид ( преди 2 години )
    Ейде все някой друг ни е виновен!Що всички други в ЕС са добре бре?!?Кой те спира да разработваш коли и да ги правиш?!?Акъл няма,желание няма,градивност няма!Само далавера и крадене му е в акъла на този народ!Мечтата му е да работи малко, да получава много!Преди 30 години никой не ни е дишал прахта!!Имаше един СИВ дето бяха задължени да ни купуват буклуците и въпреки това държавата фалира два пъти и бай ви Тошо продаде златния резерв от царско време на СССР!Учете я тая история да не се излагате!
  • #7
    23 rate up comment 24 rate down comment
    Антисоросоид ( преди 2 години )
    Тррол се цензурира? Дори по време на Османската империя ако искаш да правиш търговия султана ти казва да отидеш при евреина, който движи финансите. Лекарите на султана и на неговите приближени били главно евреи; пак от еврейските среди се набирали съветници по финансови и търговски дела Че кой раздели България и улесни падането ни под турско робство - еврейката Сара, дори армия сме нямали като сега само, че да ни унищожат сега няма нужда от война, има икономически геноцид, има американизация...
  • #6
    8 rate up comment 30 rate down comment
    Антисоросоид ( преди 2 години )
    Вин не разбираш от политика, история ... промит мозък или поредния *** на евреина Сорос, ако са имали преди чужди заводи сега имат техни. Те са били завладяни от банкстерите евреи като клана Ротшилд, че той Ататюрк е евреин, баща му е работил в Солунската митница, кои работят там? Ататюрк е изпълнявал поръчките на евреите, по това време е бил геноцидът над православните арменци, понтийски гърци, над тракийските българи. В соца всичко необходимо се произвеждаше народно, българско ...
  • #5
    40 rate up comment 12 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Антисоросоид За кое точно са ни "дишали праха", че не мога да се сетя?! От онези времена имаха заводи на Фиат, Рено, Форд, Исузу, бусове на Мерцедес, сглобяваха F -15! Само просташката комунделска пропаганда бълваше простотии от рода на вица: Дошли на Пловдивския панаир турците да търсят шишета за газени лампи, пък ние сме им казали, че отдавна сме на ток-ха-ха-ха по бай Тошовски! Все пак откакто са държава, не са били завоювани и управлявани от други. Респект!
  • #4
    35 rate up comment 25 rate down comment
    Антисоросоид ( преди 2 години )
    Турците 30 г, вървят само напред, вече са на светлинни години от нас. В соца ни дишаха праха, 30 г. еврейска власт в България докато не ни съсипят и ако има начин да ни унищожат няма да мирясат.
  • #3
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Рено фен ( преди 2 години )
    Къде сравняяате тая умираща фирма ФВ с новите фирми в бранша.ФВ умря с Пиех които ползвяше Меркел и ЕС за да купува марки и да се превърне в монополист зоябикаляйки правилата за другите чрез политически протекции.
  • #2
    23 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Значи от ВАГ се задъхват за да създадат една електрическа платформа, а тези вече имат СОБСТВЕНА разработка , нищо че още не е стегнал бетона дето са наляли в основите на завода , сигурно и програмата за управление са написали САМИ , пък ВАГ-аджиите 2 години им стоят коллите на полето щото неможаха да ги подкарат....