IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една държава от ЕС отхвърли забраната на бензина и дизела

Италия официално поиска преразглеждане на плана „Fit for 55"

Италия стана поредната държава от ЕС, която не е съгласна със спирането на продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., предложено от Европейската комисия в пакета за климатични реформи Fit for 55 (Готови за 55). Това обяви министърът на икономическо развитие на страната Джанкарло Джорджети.


вредни емисии


„Правителството ни счита за необходимо да предложи на Европейската комисия преразглеждане на гореспоменатия пакет, за да насърчи управлението на екологичния преход, като отчита нуждите на италианската автомобилна индустрия и социалните аспекти, свързани с нея", категоричен беше министърът.

Това означава, че Италия също няма да бъде готова да спре продажбите на конвенционални автомобили дори слез 14 години. Според Джорджети, подобно решение би има тежки последици за веригата от производители и доставчици на автомобилни компоненти, които играят основна роля в индустрията на страната.

„Трябва да бъдем готови да се изправим пред екологичния преход с технологично неутрален подход. Не може намаляването и премахването на вредните емисии да бъдат синоним на електричеството. Има и други пътища за постигането на тези цели, като не бива те да бъдат отхвърляни с лека ръка“, каза още министърът.

Джорджети беше категоричен, че „изследванията и разработките на други неизкопаеми горива трябва да продължат, като италианските компании вече са направили сериозни инвестиции в тях". Всичко това е било съобщено на конференция COP26 в Глазгоу, където и други държави от ЕС, сред които и Германия, също отхвърлиха плана на Европейската комисия.

0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До еколозите тук: с какво се подобри екологията като/ако/ си чистите ушите с картонените клечки вместо с вредните за прородата пластмасови?
  • #3
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Истината е че лобито на големите Италиански автопроизводители е натиснало министъра.
  • #2
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Pffff ( преди 2 години )
    На ЕС колите им виновни, а корабния транспорт, който в открити води работи на мазут? Преди 4-5 год. кораб влизащ в пристанището на Хамбург забравил да мине на еко гориво и два дни валяха сажди в града. А за електроцентралите на въглища ? От къде ще дойде тока за електричките? Възобновяеми източници? Колко трябва да са те и къде ? Луда и извратена политика на ЕС
  • #1
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Йесс ( преди 2 години )
    Едно голямо Браво ,не може цялата тежест за екология да пада изцяло върху автоиндустрията и рестрикциите тотално да забранят ДВГ-то ,за мен лично хибридизацията е и винаги ще бъде шпагата (компромиса) между интересите на едните и интересите на другите