IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Японски производители се обединяват за спасяване на ДВГ

Toyota и още 4 компании ще разработват водородни системи и синтетични горива

Най-големите японски производители на автомобили и мотоциклети ще си сътрудничат в разработката на алтернативни горива за превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Основните източници за бъдещите агрегати ще бъдат водород и синтетични гориво, съобщава агенция Reuters.


водород Toyota


В бъдещото обединение ще участват Toyota, Mazda и Subaru, както и производителите на мотоциклети Yamaha и Kawasaki. До неговото създаване се стига, тъй като автомобилните компании да принудени да увеличат производството на електрически превозни средства заради все по-строгите регулации за вредни емисии.

Голямото предизвикателство пред компаниите обаче си остава именно конверсията на двигателите с вътрешно горене, за да може те да работят с екологично чисти горива. Това ще позволи на производителите да поддържат верига за доставки с повече работни места, отколкото при пълно преминаване към електромобили.

От Toyota вече обявиха, че планират да пуснат на пазара 15 електрически превозни средства до 2025 г., като компанията ще инвестира 13,5 млрд долара в разширяване на капацитета си за производство на батериите. Освен това Toyota продължава и разработката на модели с водородно задвижване, като в компанията са убедени, че то може да бъде комбинирано с двигател с вътрешно горене.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #53
    4 rate up comment 0 rate down comment
    димитрион ( преди 2 години )
    Прави са японците да не изоставят ДВГ.Като се говори за алтернативни горива се има предвид не само водорода. Има много разработки за синтез на метанол от СО или от метан. Процеса е сложен и скъп за сега. Но с развитието на ядрените технологии това ще се промени.Иначе нямам нищо против елекромобилите.
  • #52
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Жалка история. Нищо не може да спре иновациите. Ел. двигател или фалит. Толкова е просто.
  • #51
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Кристиан Борисов ( преди 2 години )
    ЧУМА! НИКОГА НЯМА ДА ДОКОСНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА БАНГИЯ! ОТВРАТЕН СЪМ САМО ОТ МИСЪЛТА ДА ШОФИРАМ ТАКАВА ИЗВРАТЕНИЯ!
  • #50
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Що пък не? ( преди 2 години )
    Вода - разлагане на водород и кислород - подходящи съхранение на първия - използване за новите ДВГ - пак вода във вид на пари. Т.е. затворен цикъл в кръговрата на природата, остана само да се намери достатъчно енергия за разлагането на водата. Това с електрокарите не мисля че е "розовото" бъдещето за всички.
  • #49
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 41 и всички други ( преди 2 години )
    30 000 000 кв.м. са 30 кв. км или парцел 5.5 х 5.5 километра (даже 5500 х 5500 > 30 000 000). За сравнение България е малко над 110 000 кв.км или 3666 пъти по-голяма от (3 милиона коли Х 10 кв.м. на кола)
  • #48
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    покривите, не тротоарите, следва да имат соларни панели
  • #47
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Fen ( преди 2 години )
    Nqma da se hodi do moreto za 3 chasa ami za den i tolkova
  • #46
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 51 ( преди 2 години )
    И понеже ти си дрънкаш теории,аз вкъщи съм с хибридна соларна система.Знам за какво говоря,а ти си теоритик!Знам какво може,колко трябва,колко струва!Нямаш шанс с солари да си зареждаш колата вечер без солидна инвестиция в батерии!Можеш да си зареждаш Киата през деня и вечер да харчиш от нея,но обратно не!Трябва да "засееш" полувин БГ с панели и батерии за да стане това което си го мислиш!Ще видиш след 10 години като кажат - сметката не излиза, колите са много!Няма как коли за всички!
  • #45
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 51 ( преди 2 години )
    не пич, ти казваш, че в България има 3 000 000 открити парко места на които спокойно могат да се сложат по 10кв солари! Я си погледни на улицата колко парко места има и колко коли са по тротоарите и на пътното платно! Я виж колко закрити и подземни паркинг на по 3-4 етажа има! 30 000 000 м2 парко места в България! Къде ви намират такива бре?!?!
  • #44
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    сблъсък на поколенията и на цивилизациите преди повече от сто години са купували бензин от аптеките за да заредят двг и да сменят коня и каруцата с автомобил сто години по късно в едно домакинство има по 2-3 автомобила това не е нормално да пътуваш за цигари с автомобил или да пътуваш половин час от А до Б което на 10 минути пеша навиците на обществото трябва да се нормализират и единствения път е чрез поскъпване на енергоресурсите