IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla задмина по продажби Mercedes-Benz

Впечатляващото постижение беше записано на един от най-големите пазари в света

Tesla може да празнува, защото изпревари Mercedes-Benz по продажби в т.нар. премиум сегмент на един от най-големите пазари в света – този в САЩ. Компанията на Илон Мъск се изкачи до номер три в класацията по продажби на премиум марките, като отчетеният период е за първите три тримесечия на засегнатата от недостиг на чипове 2021 година. Така Tesla се зад Lexus, които са на второ място и зад лидерите от BMW. Компанията от Силициевата долина е продала 230 855 автомобила от януари до септември.


Tesla


Според Automotive News с този резултат Tesla задминава Mercedes, които са продали 214 000 автомобила за същия период. Lexus са реализирали 246 000 продажби, а BMW - 259 000. Продажбите на Tesla са се увеличили със 76% спрямо същия период от миналата година. Това е двойно повече от продажбите на BMW и Lexus, които са нараснали съответно с 36% и 33%.

Обичаме да се подиграваме с електромобилите Tesla и често има за какво - за "безгрешния автопилот", за изцепките на Мъск в Twitter, но трябва да признаем, че това е впечатляващ подвиг. В допълнение към недостига на чипове и общото неразположение на бранша вследствие на пандемията, Tesla прави подвиг, продавайки само четири модела, в сравнение с няколкото десетки на Mercedes.

„Може да е малко рано да се каже, че Tesla надминава Mercedes по продажби за постоянно, но фактът, че успя да го направи с много по-ограничена продуктова линия, е впечатляващ“, казва Джесика Колдуел - изпълнителен директор в Edmunds. „Като се има предвид положението с недостига на чипове, преждевременно да се правят каквито и да било дългосрочни декларации, не е сериозно, но това все пак показва силата на Tesla.“


Tesla


Така че Мъск би трябвало да прави обиколка на победата, но вместо това може да се сблъска с Комисията за ценните книжа в САЩ, след като изпрати анкета до своите последователи в Twitter, питайки ги дали трябва да продаде част от акциите си. Той обясни, че мисли да направи това и го направи, след като получи подкрепата на последователите си. Но връщайки се към темата за това, че Tesla задмина по продажби гигант като Mercedes, трябва да си зададем и няколко въпроса.

Първо рано е за пиршество, трябва да изчакаме няколко месеца или години, за да видим дали тази тенденция ще се задържи. Но по-важното е, смятаме ли, че Tesla e премиум марка? Защото шефът на BMW заяви: Tesla не е премиум марка.

0 от 500
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    неръждавейката за пикапа и студения тръстер са технологии от космическия сектор
  • #12
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    най-забавното е хора, които не са влизали никога и никога няма да влезнат във фабрика да дават акъл кое как да става, явно никога няма да разберете, че тесла прави кола за 10 часа, а волсваген за 30; ще има да псувате и що тесла използват космически технологии, то като тройки са ви много по физика е нормално, но пък и принципи от 6-и клас като парниковия ефект ви убягват, така че толкова, псувайте си и пийте повече ракия
  • #11
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    пак един тон дивотииии от разбирачите, много сте смотани и не можете да мислите, всичките ще се сравнявате по тесла и ще се чудите какво правят и как да го копирате, според малкото шефче от бмв тесла не били конкуууренция, ама според херберт дийс са номер едно, кой сега лъже, а?
  • #10
    5 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Имам Е-класа АМГ, имам и джип ГЛ дизел. АМГ-то е безмислено, има невероятно ускорение, но имам и една камара с глоби, на двулентов път изпреварваш и от 80 изведнъж си на 160. ГЛ-а си е предостатъчен кат осглокение, та по тая тема Теслата е безмислена както и АМГ-то освен ако не го караш на писта. И най допотопния автопилот си е ОК, нищо повече не предлага тая Тесла, ако искам да си пия кафе и чатя или със шофъор или със влак. Толкоз за качествата на тоя бидон за зеле Тесла.
  • #9
    14 rate up comment 5 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Няма никакво значение дали Теслите са по-премиум от някоя друга марка! Важното е че са най-добрите електромобили на пазара!
  • #8
    9 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Добър познат имаше ауди А6 2015г. Продаде го и си взе Тесла за да е модерен. Голяма грешка, Ауди-то по комфортно, по обезшумено, не изморява, по голям пробег. Вика с Теслата до Варна и все едно си пътувам с буса. Друг познат има Тесла и S-класа 2013г. Като го питам за сравнение и се изсмива. Теслата я държи като играчка и да ходи по разни срешти с джеHдъpи, както се изрази той. Сега си чака новата S-ка. Та толкова за Теслите и аз се бях юрнал, ако си карал някоя барака може и да ти хареса.
  • #7
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Тесла премиум? Смях в залата!
  • #6
    12 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Чао, Мерцедес! Няма да липсвате на никой.
  • #5
    14 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По принцип Тесла са софтуерна компания, която реши да прави и автомобили, силата и не е точно в самата направа на автомобила а софтуер и хардуер. За това и самите автомобили са с доста евтини материали, криви фуги и купища други проблеми в качеството на изработка, нещо което е изключено да видим в един Мерцедес примерно. Един Eклас АМГ или М5 компетишън струват по-скъпо от Плейд, но вървят по-малко, да качестовото е топ, но са по-бавни и по-скъпи, въпрос на гледна точка и приоритети
  • #4
    15 rate up comment 16 rate down comment
    Зинго ( преди 2 години )
    Естествено, че Тесла не е премиум. Биха могли да се състезават с някой китайски производител на електрички, но да сравняваш кон с магаре, хайде не на нас тези!!!