IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дрегерът за алкохол става задължителен за новите коли в САЩ

Въвеждането на новата технология ще спаси близо 10 000 души на година

Всички нови автомобили в САЩ ще трябва да бъдат оборудвани с устройство, откриващо алкохол в кръвта на шофьора, съобщава Washington Post. Изданието допълва, че такава точка е включена в новия законопроект за инфраструктурата в страната, който предстои да бъде подписан от президента Джо Байдън.


алкохол шофиране


В документа е посочено, че „смъртните случаи при шофиране шофиране след употреба на алкохол са приблизително 1/3 от катастрофите с фатален край в САЩ всяка година“. Само през 2019 година на територията на страната е имало 10 412 фатални инцидента, при които в кръвта на шофьорите е открит алкохол над позволената норма.

Според Застрахователният институт за пътна безопасност на САЩ (NHTSA), въвеждането на новата технология ще спаси живота на повече от 9500 човека на година. В законопроекта се казва, че „усъвършенстваната технология за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние трябва да бъде стандартно оборудване във всички нови пътнически моторни превозни средства“.


алкохол шофиране


Посочва се още, че новите системи ще могат пасивно да следят поведението на водача и съответно да открият дали концентрацията на алкохол в кръвта му е твърде висока. Ако бъде открит такъв шофьор, системата ще трябва да предотврати или ограничи работата на превозното средство.

В законопроекта се посочва още, че новата технология трябва да стане стандартна за всички нови автомобили в страната през следващите 3 години. Този срок ще бъде напълно достатъчен, за да може производителите да реагират. Нещата обаче може да се променят, като се предвижда и друг сценарий, според който система може да бъде въведена едва в края на десетилетието.

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 2 години )
    "откриващо алкохол в кръвта на шофьора"- а може би в издишания въздух ??!
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Дифорс ( преди 2 години )
    Супер мярка! Стискам палци до 2-3 века да направят и завиване само след мигач. Тогава вече *** няма да може да шофира :-)
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    поредни глупости, които за съжаление дори се обмислят и в ЕС, акто искат не само новите, ами дори стартие коли да се преоборудват.
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Фантастика, при 10 000 загинали с алкохол, ако го въведат и ще спасят 9500 !??? Само премълчаха КОГА, защото при нормален темп на обновяване на автопарка ще са необходими няколко десетилетия.
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Духай .... ще придобие друг отенък. Ще стане символ на безопасността :)
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    леле, че и в сащ ли сте били? или една жена на пазара така ви каза?
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    вай, утре на национален протест, посегнаха ви на най-скъпото
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2-3 бири
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В САЩ автомобилът е уред от първа необходимост. За много хора най-близкият магазин е на километри, същото се отнася за баровете. Има нещо като неписан договор между хората и полицията, че на 2-3 може да се кара. Затова и в много щати патрулите не са оборудвани с дрегери, а използват метода "ходи по права линия". Така че ще има доста съпротива срещу този законопроект.
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    От ( преди 2 години )
    30 години съм женен за такова устройство...