IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейският парламент гласува пълна забрана за пиене на алкохол и шофиране

Приетата от депутатите резолюция предвижда и намаляване на скоростта в градовете

Европейските пътища са все по-безопасни, но скоростта, с която те се превръщат в такива, все още е бавна и Европейският съюз иска да ускори процеса, така че да има по-малко жертви по пътищата. Затова и евродепутатите приеха приеха резолюция относно безопасността на движението в ЕС.


алкохол шофиране


Новите мерки включват преди всичко намаляване на скоростта в жилищни райони. Европейският съюз препоръчва тя да се намали до 30 км/ч, за да може да се защитят пешеходците и велосипедистите. В резолюцията се припомня, че именно превишената скорост е свързана с 30% от инциденти с фатален изход.

Втората цел е да се намали смъртността на пътя след употреба на алкохол. В момента 25% от смъртните случаи на пътя са по тази причина. В много от държавите в ЕС има толеранс (в България той е до 0.5 промила), но сега се настоява той да бъде понижен до нула. Такъв е случаят в някои източноевропейски страни . като Унгария или Словакия, например.

В резолюцията се припомня, че 22 700 души умират всяка година по пътищата на ЕС, около 120 000 са сериозно ранени. ЕС си беше поставил за цел да намали наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 година, но в крайна сметка беше постигнат спад само с 36%. Сега новата цел е нула жертви през 2050 година и за да се постигне това, се предприемат новите мерки.

Сред тях е включването на „безопасен режим на шофиране“ в смартфоните, така че водачът да не се разсейва повече по време на шофиране. Именно използването на мобилни телефони е сред най-честите причини за инциденти на пътя.

0 от 500
  • #26
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ано ( преди 2 години )
    В България, според статистиката на НСИ, за миналата година има 6 загинали от общо 427, което прави 1,4 %. Строгостта на Закона за движението по пътищата си казва думата. Така че, ЕС да си гледа другите държави и да си прави отрицателни промили за шофьорите.
  • #25
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Зеленоок ( преди 2 години )
    До 29 шминтирит... Пак е бавен и неудобен както навсякъде по света.... Стига сте мрънкали така или иначе ще направят бензина първо много скъп, а после и забранен. Ще ни накарат да купуваме електрически коли еднодневки....
  • #24
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    шминтирит, общественият транспорт в комунистически ко чини е такъв, виж в немско как е ....
  • #23
    3 rate up comment 1 rate down comment
    айде са ( преди 2 години )
    А друсан може,нали?
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "ЕС е хубаво нещо, но аман от някакви чиновници заплатаджии, вместо по важните проблеми да се занимават, те глупости си гласуват. " - Какви проблмеи искаш, да ти решат, бе?
  • #21
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "средната скорост на колите в града била под 20км/ч заради задръстванията.""Тогава защо има нужда от допълнително ограничение 30 ако хората така иши иначе карат с 20?" Защото можи би, задръстванията не са 24/7, а са в часовете между 8 и 9 сутринта, както и между 15:00 и 16:30 следобяд? Или искаш да ми кажеш, че постояноо има ззадръствания и всички напират, да ходят някъде в 1 през нощта?!?!
  • #20
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Моля!!!!! И какво - сега човек, да не може и една биричка да си пине ... то не, че ако карам с 30 и 6-7 бири ще са проблем, ама ... аре са!!! Спрете са!
  • #19
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Толкова са загрижени ЕС за нас, но наистина ако намалят на 30 с кола то аз ще карам електрическия велосипед с 50, така е по закон в момента.
  • #18
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Днес колата беше в сервиза цял ден съм с градски транспорт - тия, които твърдят, че е по-удобен, по-бърз и и икономичен вероятно през живота си не са стъпвали в градски транспорт. И още по-вероятно не са излизали от квартала си (а може би и от вкъщи)! Това пълни щурЕтии!!! Чудят се вече каква дивотия да измислят, но да не се хванат със сериозните проблеми!
  • #17
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Последните идеи как да приберат парите на хората. Някой като се напие и се качи в колата не вярвам да го спре по-ниския лимит на алкохол в кръвта или повисоките глоби.