IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейският парламент гласува пълна забрана за пиене на алкохол и шофиране

Приетата от депутатите резолюция предвижда и намаляване на скоростта в градовете

Европейските пътища са все по-безопасни, но скоростта, с която те се превръщат в такива, все още е бавна и Европейският съюз иска да ускори процеса, така че да има по-малко жертви по пътищата. Затова и евродепутатите приеха приеха резолюция относно безопасността на движението в ЕС.


алкохол шофиране


Новите мерки включват преди всичко намаляване на скоростта в жилищни райони. Европейският съюз препоръчва тя да се намали до 30 км/ч, за да може да се защитят пешеходците и велосипедистите. В резолюцията се припомня, че именно превишената скорост е свързана с 30% от инциденти с фатален изход.

Втората цел е да се намали смъртността на пътя след употреба на алкохол. В момента 25% от смъртните случаи на пътя са по тази причина. В много от държавите в ЕС има толеранс (в България той е до 0.5 промила), но сега се настоява той да бъде понижен до нула. Такъв е случаят в някои източноевропейски страни . като Унгария или Словакия, например.

В резолюцията се припомня, че 22 700 души умират всяка година по пътищата на ЕС, около 120 000 са сериозно ранени. ЕС си беше поставил за цел да намали наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 година, но в крайна сметка беше постигнат спад само с 36%. Сега новата цел е нула жертви през 2050 година и за да се постигне това, се предприемат новите мерки.

Сред тях е включването на „безопасен режим на шофиране“ в смартфоните, така че водачът да не се разсейва повече по време на шофиране. Именно използването на мобилни телефони е сред най-честите причини за инциденти на пътя.

0 от 500
  • #6
    21 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    30-то е само за жилищни райони, където и без това често не можеш много по-бързо, защото е тясно или все някой маневрира и трябва да го чакаш. Не че няма (основно у нас) индивиди, които трябва да напълнят оборотомера между всеки 2 преки, да не би някой да не разбере, че са с права генерация. А 0 промила и тук мислеха да го вкарват, но няма как, защото в човешкото тяло естествено почти винаги има малко етанол и няма как да се определи той от къде е.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    горките французи и белгийци, които ядат по 50 кила шоколад на ден, направо човек да ги ожали, май сте повече от 150 години назад ....
  • #4
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    поредните глупости от *** бюрократи. 30 има смисъл по тесни улици, пред градини, училищата. Но искам да почнат да гонаят и тези с колелата, които без да се оглежда изскача на улицата, дъжи се като безсмъртен, пресича както му падне, карт без осветление вечер или без ръце, цъкат телефона и т.н. Аз и сприал да съм ако се удари ще се потрош. Пак ли превишена скорост ще ми пишат? Да не говорим че ако се гледат статистиките, ще се окаже че процените не са 100, ами може би 500 или 1000 дори.
  • #3
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 2 години )
    Нещо брюкселските комсомолци съвсем са почнали да губят връзка с реалността, работата отива на зле.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А от кога влизат в сила?
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    пак ви посягат на най-скъпото, как не ги е срам