IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отново отложи пускането на Roadster и Semi

Забавянето на автомобила ще достигне 6 години, ако не се наложи нова промяна

Главният изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, отново отложи старта на производство на два от новите модели на марката. По време на ежегодното събрание на акционерите той съобщи, че новото поколение на спортната кола Roadster ще бъде качено на конвейера едва през 2023 година.


Tesla Semi


Същото се отнася и за камиона Semi, както и за пикапа Cybertruck. По думите на Мъск, няма как да бъде стартирано масово производство, преди да бъде решен проблема с дефицита на електронни компоненти. Милиардерът допълни, че е напълно възможно и тези срокове да бъдат променени.

Електрическият камион Tesla Semi, както и Roadster, беше представен още през 2017 година, като планът на Мъск предвиждаше старт на производство през 2019 година. Той обаче беше променян на два пъти - първо за 2020, а после за 2021 година. В компанията се надяват първоначално да произвеждат 2500 бройки от модела, като този обем постепенно да се увеличава.


Tesla Roadster


Що се касае до Roadster, неговото производство трябваше да започне през 2017 година. Промяната означава закъснение от 6 години, но това не пречи на Tesla да продължава да приема поръчки за спортната кола. Нейната цена е 200 000 долара, като първоначално ще излезе серия Founders Edition, която струва 250 000 долара. Всеки желаещ да си запази място на опашката, трябва да плати 200 долара.

Най-мощната версия на Roadster ще получи допълнителен пакет Space X с миниатюрни ракетни двигатели, благодарение на които ще развива 100 км/ч от място за 1,1 секунди. Стандартният вариант на модела ще бъде с 3 електромотора и ще прави същото за 2 секунди.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до 10 ( преди 2 години )
    И колко е скочила? В момента към ЧЕЗ: 13 ст./кВтч нощна, 22 ст. дневна с ДДС. При разход 16 кВтч/100 градско с включено отопление, 100 км са ти 2 кинта. Ако искаш на тънката тарифа, всяка кола има таймер - бодваш я и почва да зарежда през нощта.
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    шминтирит, специално за теб и твоите "биогорива" - вече се говори за за "агросоларни" системи, проектирани за култури, които искат повече сянка ... само за твое инфо- повечето култури по света изгарят при прекомерно слънце .... шокиран съм, че не си коментирал изнудванията на гъзпром
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Ти цената на тока погледнал си колко е скочила за последните 10 месеца?!?!
  • #8
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Муахахха ( преди 2 години )
    Ускорява от 0 до 100км/ч за има-няма 6 години!
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Стандартния модел дето прави до 100 за 2 сек. е много бавен! Не става!
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до тинтирито ( преди 2 години )
    Хахах да. Само искам да видя как негово Елонство ще убеди реднеците да сменят coal burner-ите си с електричка. Същите тези субекти които само търсят Тесла или Приус за да го опушат
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до 5 ( преди 2 години )
    То много неща се говорят. И че ни управляват рептили, и че ваксините за пълни с 5G, и че земята е плоска, ама колко са верни. Дори случайно да стане 5+ лв бензина мислиш ли че тока няма да го последва. И бензина ще ти е най-малкия проблем при такова поскъпване. Това би означавало АБСОЛЮТНО ВСИЧКО да поскъпне с между 10 и 20%. Също така колко хора особено в БГ ще могат след 2г да си позволят електричка. И накрая какво общо има това със бавенето на роудстъра и пикапа
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Е как нишови? Пикапа трябваше да разбива доминацията на Форд Ф150 ако помня право вече над 1 милион поръчки имал. Това е повече от Model S за 10те му години. А Роудстъра щеше да е и той разбивач на продажбите с повече поръчки от Порше и с повече печалба... На теория там са големите печалби, ама Илончо бил скромен неще печалба искал само за козче да има и света бил чудо :D
  • #3
    0 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Някой изненадан? Роудстъра и пикапа ще са нишови модели - в тях няма печалба, а Тесла няма оборотни средства за подобни модели. Камиона има повече потенциал, но и в неговата ниша има тепърва да се доказва и съответно няма да генерира печалби скоро.
  • #2
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Колега сега ше те напъплят електрофилите щото не може така да поругаваш ти високоволтовата чест :D Народа е казал - каквото Илончо може да ти обещае, и Господ не може да ти даде ;)