IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Челен удар: Tesla Model Y срещу Volkswagen ID.6

В необичайния краш-тест двата електромобила се сблъскаха с 64 км/ч

Противопоставянето на Tesla и Volkswagen става все по-ожесточено, като моделите на двете марки вече водят сериозна борба на пазарите на електромобили. Това накара и китайски експерти да организират любопитен краш-тест между Tesla Model Y и VW ID.6 Crozz, за да се установи, при кой от двата кросоувъра поражения са по-малки.


краш-тест


Електромобилите се сблъскаха фронтално при 50% покритие и скорост от 64 км/ч. Това е равносилно на удар в неподвижно деформируемо препятствие при два пъти по-висока скорост - 128 км/ч.

Резултатите се оказаха доста добри - салоните и на двата електромобила оцеляха, не избухна и пожар, каквито се очакванията при подобен сблъсък. Все пак манекените в салона буквално летяха, като се удряха не само във въздушните възглавници, но и в седалките, вратите и в други елементи.



Вратите от страната на шофьора на Tesla Model Y не можаха да се отворят след сблъсъка, докато при VW ID.6 подобен проблем няма. Акумулаторът на германския автомобил изобщо не пострадал, за разлика от този на американската кола. Като цяло обаче пораженията по двата модела са идентични, така че те явно предоставят еднакво ниво на безопасност.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    148 ( преди 2 години )
    Дайте газ на Фики и Галенка.Ква физика,кви 5лв.
  • #8
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всъщност ако две коли се сблъскат с 65км/ч удара наистина е равен на такъв с 65км/ч пише го в най-различни сайтове а освен това има и предаване на ловците на митове в което го доказаха
  • #7
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Баси и кефа да гледаш как се мачкат електрически коли. Да бяха сложили вътре Урсула и Мъск. И Грета вързана на предната броня.
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    bg ( преди 2 години )
    eee VW-то се представи по-добре.Предната колонка е недеформирана и врата се отваря, което е много важно.Ама как се откъснаха предните гуми с окачването...
  • #5
    11 rate up comment 4 rate down comment
    v-1 ( преди 2 години )
    unsinkablesam, дано не работиш някъде като инженер, защото с тази "физика" дето си я учил не са добре нещата...
  • #4
    18 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не знам къде си учил физика, ама можеш спокойно да си скъсаш дипломата и никъде да не казваш, че разбираш от физика.Няма как двата автомобила да са неподвижни при положение, че и двата се движат със 64км.ч. един спрямо друг. Ако се удариш в спрял автомобил с тегло 2 тона Удаяра е един освен това спрелия явтомобил ще остъпи на зад и ще омекоти удара, ако обаче си срещу автомобил който се движи с 64км.ч срещу теб, неговата маса при удара вече ще не 2тона а 20-30 тона, за това скороста се удвоява.
  • #3
    8 rate up comment 24 rate down comment
    unsinkablesam ( преди 2 години )
    Скоростта на удара си остава 64 км/ч защото и двете коли са неподвижни обекти една спрямо друга при удара!Елементарна физика... Предполагам авторчети има виШе което и той не знае как е взел!
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Аз понеже не отбирам от физика, би ли обяснил на колко се равнява ако се съпостави с удар в неподвижен обект?
  • #1
    8 rate up comment 15 rate down comment
    148 ( преди 2 години )
    *** пишаът нова физика явно.Алоо,авторчето,вземи оправи писанията си.128км/ч било.... оле мале,докъде води чалгата!!!