IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Челен удар: Tesla Model Y срещу Volkswagen ID.6

В необичайния краш-тест двата електромобила се сблъскаха с 64 км/ч

Противопоставянето на Tesla и Volkswagen става все по-ожесточено, като моделите на двете марки вече водят сериозна борба на пазарите на електромобили. Това накара и китайски експерти да организират любопитен краш-тест между Tesla Model Y и VW ID.6 Crozz, за да се установи, при кой от двата кросоувъра поражения са по-малки.


краш-тест


Електромобилите се сблъскаха фронтално при 50% покритие и скорост от 64 км/ч. Това е равносилно на удар в неподвижно деформируемо препятствие при два пъти по-висока скорост - 128 км/ч.

Резултатите се оказаха доста добри - салоните и на двата електромобила оцеляха, не избухна и пожар, каквито се очакванията при подобен сблъсък. Все пак манекените в салона буквално летяха, като се удряха не само във въздушните възглавници, но и в седалките, вратите и в други елементи.



Вратите от страната на шофьора на Tesla Model Y не можаха да се отворят след сблъсъка, докато при VW ID.6 подобен проблем няма. Акумулаторът на германския автомобил изобщо не пострадал, за разлика от този на американската кола. Като цяло обаче пораженията по двата модела са идентични, така че те явно предоставят еднакво ниво на безопасност.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #39
    1 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    Е същото точно обясняваме де ;)
  • #38
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Dim ( преди 2 години )
    Абе шушляци! Какви стени, какво ремъркета пак ми вадите! Говорим за еднакви коли в различни статични състояния! Колите са на колела! Къде сравняваш стена която не може да се подмести с кола със зони на деформация и възможност да се измести на десетки метри?!?! Викай някой до теб засили се в него и после се засилете един срещу друг! И се върни да опишеш разликата !!!
  • #37
    3 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    ... Обаче ако засилиш колата в стена със 128 (или в ремарке на ТИР, ако помните един инцидент наскоро), ще е малко по-друго, тъй като въпросният обект няма да може да бъде преместен, следователно колата поема цялата сила на удара. Елементарни неща са, ама трябва човек да се замисли.В първите постове имаше опит да се обясни това нещо, ама не беше много успешен. Дано моите два поста са поразяснили нещата. Бая клипове съм изгледал на краш тестове с различни скорости и това е логиката общо взето.
  • #36
    4 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    Идеята на неподвижното деформируемо препятствие в краш тестовете е да симулира удар в друго превозно средство със същата скорост. Краштестовете на EuroNCAP са си точно с 64 км/ч - удар на кола в деформируема стена и резултатите са много сходни с клипчето по-горе.Ако фраснеш кола със 128 км/ч в спряла кола, резултатът ще сходен и с клипа, и с краш тест на кола в стена с 64 км/ч. Това в случай, че колата в която се удряш не е подрпяна на нещо, а може да се измести нататък...
  • #35
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Dim ( преди 2 години )
    И защото освен знанията, а и въображението ви е ограничено - в клипа по-долу е показано какво се случва със стационарен автомобил ударен от движещ се! Да виждате на теста горе някоя от колите да се изтрелва 15м в посоката на другата кола! И това е тест при който удрящия обект е без зони на деформация с 50 мили в час!!!!! https://***.youtube.com/watch?v=INgl9NMe_eM
  • #34
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Dim ( преди 2 години )
    ***!Какво ми пишете за бетон,скорости,тела простотии!Имате почти еднакви коли,с еднакви зони на деформация движещи се с еднаква скорост една срещу друга!Удара е сбора от силата на двете!Ако само едната кола се движи с 64км а другата е на място,пораженията ще са два пъти по малки!При удара движещатасе кола ще измести в собствената посока стационаранат което ще доведе до по-малки поражения и при двете!Имате сблъсък на насрещни сили и сблъсък на еднапосочна сила с елемент на абсорбиране!!!
  • #33
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Владо ( преди 2 години )
    За по-глупавичките, малко по-елементарно: Представи си в точката на сблъсъка метален лист. Двете коли с еднаква маса се удрят в него и той не мръдва от мястото си, демек удар в неподвижно препятствие. Браво преписвачи "журналисти"!
  • #32
    2 rate up comment 4 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Задача: Ако Model Y е 1919 кг, а ID.6 2280, колко тона повече понася американецът?
  • #31
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Владо ( преди 2 години )
    За по-глупавичките, малко по-елементарно: Представи си в точката на сблъсъка метален лист. Двете коли с еднаква маса се удрят в него и той мръдва от мястото си, демек удар в неподвижно препятствие. Браво преписвачи "журналисти"!
  • #30
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Боже, боже.. ( преди 2 години )
    до 16И твоите знания по физика са като на 9."масата на едно тяло зависи от неговата скорост" - боже, боже прибери си вересиите.Всъщност, енергията на едно тяло зависи от неговите скорост неговата маса.