IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия въвежда 25% данък на скъпите електромобили

Мярката ще засегне модели, които струват повече от 60 400 евро

Норвегия е на път да постигне пълна електрификация на автомобилния си парк, след като над 90% от всички нови коли, продадени в страната през август, бяха изцяло електрически. Това обаче ще доведе и до промяна на данъчната политика в скандинавската държава.


Porsche Taycan


Очакванията са, че следващото правителство ще бъде на ляво-центристки съюз, чийто лидер е кандидат на Партията на труда. Именно тя обеща в предизборната си платформа, че ще въведе диференцирана системата за облагане с данъци на скъпите електромобили. Идеята е сумата до 600 000 норвежки крони (60 400 евро) да бъде необлагаема, а всичко отгоре да се облага с 25%.

Това означава, че при покупка на Porsche Taycan, което струва минимум 777 000 крони (78 200 евро), собственикът ще трябва да плати данък в размер на 44 250 крони (4450 евро). Според бъдещите управници на страната, подобна политика е основана на чувството за справедливост.

Мнозина са на мнение, че всъщност това е данък "лукс", който не е нещо уникално и се прилага и в други държави. Норвежката асоциация на електромобилите обаче е категорично против подобно решение, като смята, че сега не е времето за подобна промяна, тъй като не е ясно какви точно ще бъдат резултатите от нея.


0 от 500