IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия въвежда 25% данък на скъпите електромобили

Мярката ще засегне модели, които струват повече от 60 400 евро

Норвегия е на път да постигне пълна електрификация на автомобилния си парк, след като над 90% от всички нови коли, продадени в страната през август, бяха изцяло електрически. Това обаче ще доведе и до промяна на данъчната политика в скандинавската държава.


Porsche Taycan


Очакванията са, че следващото правителство ще бъде на ляво-центристки съюз, чийто лидер е кандидат на Партията на труда. Именно тя обеща в предизборната си платформа, че ще въведе диференцирана системата за облагане с данъци на скъпите електромобили. Идеята е сумата до 600 000 норвежки крони (60 400 евро) да бъде необлагаема, а всичко отгоре да се облага с 25%.

Това означава, че при покупка на Porsche Taycan, което струва минимум 777 000 крони (78 200 евро), собственикът ще трябва да плати данък в размер на 44 250 крони (4450 евро). Според бъдещите управници на страната, подобна политика е основана на чувството за справедливост.

Мнозина са на мнение, че всъщност това е данък "лукс", който не е нещо уникално и се прилага и в други държави. Норвежката асоциация на електромобилите обаче е категорично против подобно решение, като смята, че сега не е времето за подобна промяна, тъй като не е ясно какви точно ще бъдат резултатите от нея.


0 от 500
  • #11
    19 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Не се пъни като *** на буца! Посоката е ясна и все повече се говори за това! Днес 25% върху колите над 60 000 Евро, след 5 години ще е и за колите над 30 000 Евро. Великобритания вече подготвя законодателство за данък върху изминат километър с кола на ток. Други държави подготвят данъци за коли на ток надвищаващи тегло от тон и полувина! Запомни две неща! Няма държава която да се лиши от парите които сега и влизат от акцизи от горивата!За вбъдеще няма да е по-евтино да се *** кола от сега!!
  • #10
    6 rate up comment 11 rate down comment
    До 10 ( преди 2 години )
    А тези на вода, с какво работят? Че такива са в Норвегия! 25 процента е за коли над 600 хиляди крони и за парите които превишават тази стойност! Например 700 хиляди, 25 процента се слага на 100 хиляди и става 725 хиляди! Парите не са много, а и доста малко коли са засегнати, само най-скъпите, така че не е криза, а е очаквано! На ДВГ продължава да бъде мноооого по-скъпо да се кара!
  • #9
    10 rate up comment 17 rate down comment
    страхотно ( преди 2 години )
    Електромобили, задвижвани от ток, произведен от електроцентрали на въглища. Вятърните електроцентрали работят когато има вятър.Слънчевите -по 3-4 часа.Страхотно !ЕКОЛОГИЯ!!!
  • #8
    10 rate up comment 2 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    25% са върху сумата над 60400 евро, така че сметката си е вярна.
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    шминтирит, първо ти трябва да спреш да пишеш, примери трябва, примериииии
  • #6
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хаха, не разбрах точно на какво се кефите? че на тайканчето ще има още данък??? ожалете ги тези бедни хорица, а шминтирита пак си сънува нещо ....
  • #5
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не се радвайте че таксите за ел.коли се вдигат щото без двг и без ел коли вариантите не са много колело скейтборд ролери тротинетка или пеш
  • #4
    21 rate up comment 25 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Хо хо, ще почнете да си плащате и други данъжи електрофилчета! Безплатното ви паркиране ще стане платено, пътните такси за вас даже двойни щото тежите и всичко останало ще си го плащате! Безплатен обяд няма и ще го научите, за да спрете да пищите!
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    пена ( преди 2 години )
    Ужас! 8 бона данък за Порше! А ние тука плащаме само 40 бона ДДС за същата кола....
  • #2
    24 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Абе когато държавата огладнее, ще те изгърби от данъци. Гледам 3те правителства на ГЕРБ изтеглиха 40 милиарда евро нови дългове, Вчера слушах Кирил Петков, че и той смятал да тегли нови кредити.. Не знам след 20-30г. ако продължаваме все така смело да теглим а населението все да намалява и да станем държава предимно от пенсионери, кой и как ще връща тия кредини и с какви данъци ще ни обложи държавата, за да си оправи сметките? Ще започне с такса лукс и ще свърши с такса дишане на въздух.