IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Механичните скорости ще изчезнат до 3-4 години

Експерти предвиждат, че до 15 години и на вторичния пазар няма да има коли с ръчни предавки

Механичната скоростна кутия ще престане да се използва в новите автомобили до 3-4 години. Това е прогнозата на експерти, които смятат, че масовото преминаване към автоматични трансмисии е неизбежно и повечето производители ще направят именно това.


механични скорости


Преходът ще се осъществява постепенно с обновяването на моделната гама. Според този сценарий, до 15 години автомобилите с механични скорости ще изчезнат напълно и от пазара на коли втора употреба, като причините за тази тенденция са няколко - екология, въвеждане на съвременни асистенти на водача и удобство при управлението.

Основното в случая са именно въвеждането на новите екологични стандарти, които няма как са бъдат постигнати с механични скоростни кутии. След това идва и въвеждането на системи за автономно движение, при които именно изборът на предавка се осъществява от електрониката на автомобила.

„Механичните скорости се превръщат в нишов продукт, който вече не е адресиран към широката аудитория. За повечето хора автомобилът е средство за придвижване по асфалт на определено разстояние и автоматикът отлично подхожда на тази цел", категорични са експерти, цитирани от Autonews.

Все пак, ръчните скорости няма да изчезнат напълно, тъй като някои видове транспорт поне още известно време ще бъдат оборудвани с тях. Това са така наречените "лоу-кост" (нискобюджетни автомобили за развиващите се пазари), някои всъдеходи и търговски транспорт.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Производителите печелят повече от по-високите класове, а за да има продажби трябва да са атрактивни. За да са атрактивни трябва да предлагат съвременни асистенти и автономност. Това няма как да стане с ръчна скоростна кутия. Все повече ще нараства дела на хибридите, а те имат скоростна кутия. И за все повече хора безопасността е по-важна от удоволствието при шофиране. А човешката глупост (особено при шофиране) е безкрайна.
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до #6 ( преди 2 години )
    "Как си представяш при автоматично аварийно спиране за избягване на сблъсък, системите за сигурност да ти натиснат съединителя и да изключат от скорост ръчната ти скоростна кутия?" - не е нужно да се изключва от предавка. Електроноката може да спре подаването на гориво /и запалване/ или да го намали драстично и така моторът започва да играе ролята на спирачка. За останалото си прав.
  • #5
    10 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "Експерти предвиждат, че до 15 години и на вторичния пазар няма да има коли с ръчни предавки" => Точно така: няма да си продавам моята кола - голям седан, бензин/газ (атмосферен), с "ръчка". Защото нищо хубаво/смислено не искате да ми продадете сега или в бъдеще. :-(
  • #4
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Истината е че все повече хора се отказват от механичните трансмисии, автоматика е много по-удобен и хората си поръчват автоматици, в един момент механичната макар и по-евтина, когато трябва обаче да разработваш и механична за по-евтините модели и автоматична, става така, че наливаш двоен ресурс от пари, така преценявайки, че механичните са все по-рядко поръчвани, решаваш да ги отрежеш окончателно, за да спестиш пари. Другото за екологиите са ала бала портокала, всичко е за да се спестят пари.
  • #3
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Бръм ( преди 2 години )
    И цените нагоре.. нагоре... както за нови, така и за обслужване... подръжка....
  • #2
    15 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Автоматичните скоростни кутии също са механични. Виж правете разлика , че съвсем ме отчайвате
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Ясно е... ( преди 2 години )
    ...едно - клиентът винаги е от страната на булката.