IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безопасността ще убие ръчните скорости преди електромобилите

Новите технологии принуждават производителите да се откажат от механичните предавки

Навлизането на електрически превозни средства на пазара означава край на механичните скоростни кутии, но то все още е сравнително далеч. Ръчната смяна на предавките обаче е застрашена от появата на други технологии и това със сигурност ще ускори процеса по тяхното изчезване, сочи нов доклад на Automotive News.


системи за безопасност


Става дума за появата на все повече технологии за безопасност, сред които са функцията за аварийно спиране. Очаква се, именно тя да забие последния гвоздей в ковчега на механичните скоростни кутии, тъй като те просто не се справят добре с новите системи за сигурност.

Експертите посочват, че броят на продажбите на автомобили с ръчни скорости продължава да намалява, при това не само в Северна Америка, където техният процент и без това е много малък. Докато преди купувачите можеха да изберат предимствата на производителността и икономията на гориво, които механичната скоростна кутия дава спрямо автоматика, съвременните системи вече я правят напълно излишна.


автоматик


Засега все още има производители, които продължават да предлагат механични скорости на своите модели, но през 2022 година стават задължителни редица нови системи за безопасност. А те работят много по-лесно с автоматични трансмисии и това ще играе решаваща роля занапред.

Друг факт за смъртта на ръчните предавки е промяната на енергийните източници. При електромобилите и хибридите автоматикът е неизменна част от задвижващата система. Във втория случай може да се постави и механична скоростна кутия, но това изисква допълнително оборудване, включващо електронен съединител, за да се осигури безпроблемно превключване между вътрешното горене и електрическата мощност. А това допълнително оскъпява съответния модел.


механични скорости


Статистиката на компанията за проучване на автомобилните пазари IHS Markit и на един от най-големите производители на скоростни кутии - ZF Group, показва, че глобалният пазар на ръчни скоростни кутии продължава да намалява. В Северна Америка той вече е 1,7%, като в САЩ и Канада, например, се продават повече електромобили, отколкото коли с механични предавки.

0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Бани ( преди 2 години )
    Защо сравнявате в Америка,там ръчни скорости е табу,дайте пазаза в Европа.В САЩ не карат ръчни скорости от 50 год.
  • #14
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Пич, какъв Доналд Тръмп, какви най-добри учени? Нека си говорим с факти, не с лозунги. Преди 10 години гръмна Климатгейт с фалшивите данни. Мислете малко, стига сте вярвали на *** пропаганда.
  • #13
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    #10, извинявай но си поредния демагог. Как точно с електричките ще спасиш планетата като сега караш дизел? Да не мислиш, че СО2 е наистина проблем, както тръбят навсякъде, със смешното му съдържание в атмосферата от 0,039%? Къде сте били в часовете по билогия всички вярващи в тази *** лъжа за СО2, след като фотосинтезата е дала на планетата ни всичкия кислород от СО2? Вземете малко четете, че започвам да се плаша на глупостта и вярата в апокалиптични сценарии.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Ако съм искал да съм си платил за всичките 74 метра. Ами сметищата из България? Темата е дълга и обширна.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Екологията не е само ел.автомобили. Те са само брънка в цялата работа. И докато на запад може и да лицемерничат по темата, но правят нещо малко, тук в България е трагично положението. 3 години се боря да сменя отоплението от електрическо и дърва на метан. И заедни 4 метра не искат, далече им било.
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    "Тия от ЕС" включва и нас, колкото и да е чудно и неуместно? По отношение на парите - всеки ги иска, но специално за електромобилите до момента Европа не е от най печелившите! Батерии, софтуер, налагане на стандартите не се случват тук, засега!
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    #10 Аз съм ЗА екологията, но тия от ЕС не го правят заради екологията, за заради парите!!! АКо беше заради екологията щяха да водят наистина такава политика!
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    джанго ( преди 2 години )
    "Накрая всички ще станем ***". Така са казали и каубоите, когато се е появил Форд Т.
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Лошото е, че се завъртяха нещата. Навремето пазарът диктуваше какво да предлагат производителите. Вече хората се съобразяват с пазара! И това не е само при автомобилите, а във всяка една сфера.
  • #6
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо ( преди 2 години )
    Все ми е тая, каква ще е модата, аз ако имам пари да си купя нова, тогава да го мисля, но моята е 20 годишна, ако за сменям ще бъде нещо 15 годишно, няма пари в България, не ги интересува доходите на хората с 800лв заплата, живей!