IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На хората ще бъде забранено да шофират още преди 2050 г.?

Автономните превозни средства ще да задоволят всички нужди от мобилност до 2040 г.

В момента напълно автономното шофиране изглежда малко изоставащо през последните години, поне в сравнение с първоначалния график. Въпреки това, автономните технологии стават все по-често срещани в новите превозни средства. И ако адаптивният круиз-контрол, например, преди време се считаше за прекомерна опция, сега много купувачи я предпочитат.


автономни автомобили


Други допълнителни функции - като Lane Keep/Change Assist, бяха считани за революционни, когато за първи път се появиха на Tesla Model S в края на 2014 г., но сега са нещо обичайно. И цялото това бързо развитие на технологиите за автономно шофиране ката мнозина да вярват, че е въпрос на време автомобилите да започнат да се движат сами по пътищата, като комуникират помежду си.

На това мнение е и изследователската компания IDTechEx. В своя нов доклад, озаглавен „Автономни автомобили, роботизирани сензори 2022-2042 г.“ тя разглежда бъдещето на автоматизираната мобилност. Според нейните експерти, масовото въвеждане на 5G свързаност ще позволи на самоуправляващите се превозни средства да получават повече информация в реално време за тяхната среда, отколкото човек би могъл някога да обработи.


автономни автомобили


В IDTechEx вярват, че с настоящото развитие автономните превозни средства биха могли да достигнат или да надхвърлят нивата на безопасност на хората още през 2024 г. Ако този растеж се поддържа, до 2046 г. автономните машини биха могли да задоволят общото търсене на мобилност на САЩ, например, където годишно превозните средства изминават около 3 трилиона километра.

На теория, до 2050 г. автономните превозни средства биха могли да задоволят всички транспортни нужди в света с по-малко от една катастрофа годишно. Прогнозата на IDTechEx е, че в много страни шофирането на хора по обществени пътища ще бъде забранено, за да се избегнат инциденти и смущения в автономните превозни средства, които всички комуникират помежду си.


автономни автомобили


Основният проблем, който компанията за изследвания посочва, обаче не е непрекъснатото развитие и усъвършенстване на автономните технологии, а в регулациите в различните държави. Именно съответните органи могат да се превърнат в потенциални пречки за напредъка, а като пример се посочва Американската агенция за безопасност на движението (NHTSA), която отне най-високите оценки за сигурност на Tesla Model 3 и Model Y, след като автономните системи на двата електромобила станаха причина за редица инциденти в САЩ.

0 от 500
  • #16
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Io ( преди 2 години )
    Свободата си отива
  • #15
    16 rate up comment 20 rate down comment
    Сребролюб Мангизлиев ( преди 2 години )
    Типично БЪЛГАРСКИ коментари.Българина разбира от футбол и най-вече от шофиране. Когато шофира, всички са му виновни - тоя отпред, ония отзад, тоя у ляво, и ония от десно... Крайно време е човечеството да се отърве от агресивните шофьори, които си мислят, че автомобила е продължение на члена им
  • #14
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Първо трябва да ви забранят да пишете коментари ....
  • #13
    19 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    за един приател питам като закъса някой автомобил през есента в пряспа от сняг кой ще го изтика а да той автономен ще изчака до пролетта да се стопи снега и тогава продължава това футуристите верно са болни хора и задължително трябварда бъдат изолирани че заразяват другите и става тегаво рърво луната после марс накрая автономно придвижване
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ало лунатика ти в кой век живееш каква луна какви американци ти знаеш ли колко е разстоянието до луната а на каква около земна орбита е мкс марсианец гаси телевизора и излез от филма
  • #11
    4 rate up comment 23 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бай *** притеснен, че автономната кола ще го блъсне в стена без да отчита факта, че шанса това да стане е хиляди пъти по-малък от това да самокатастрофира.
  • #10
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И като системите поради някаква причина, решат да предотвратят инцидент, като изчислят, че е най-добре да се блъснат в някое дърво или стена-какво правим? Например на 1 метър преди теб изскача куче или топка. Как ще се процедира със застрователя, органите на реда и други по линията. Ще трябва да се изменят закони и да се направят нови, защото аз като статист в автономния автомобил не трябва да имам вина, че компютрите му дават грешки.
  • #9
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Теоретично не е трудно за осъществяване, но вероятно ще има безброй технологични пречки за нормалното функциониране. Най-вероятно няма да е опасно, защото колите ще имат собствени системи за безопасност, които ще предотвратяват сблъсъци и опасни маневри, но като бъгяса системата просто всички коли ще спрат, а системата ще бъгяса.
  • #8
    4 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От коментарите е видно, че повечето са едва в първите етапи на сръбта - отричане и гняв. Нормално за средното ниво на интелигентност в тоя сайт, но все пак един съвет...инфрмирайте се от по-специализирани източници и си адаптирайте бъдещите планове и тези на децата ви. Иначе ви чака само депресия и сълзите на горчивото примирение.
  • #7
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Глупости ( преди 2 години )
    Сменете ги тия хапчета бе, зле ви влияят! Нищо такова няма да се случи поне още 50г.и по - добре! Нямам желание да съм куфар, а вярвам и всички нормални!