IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономен бус блъсна параолимпиец в Токио

Спортистът не е пострадал сериозно след сблъсъка с безпилотния автомобил

Безпилотна капсула Toyota e-Palatte блъсна спортист, участващ в параолимпийските игри в Токио. Машината е ударила човек с проблеми със зрението. За щастие, той не е пострадал и изписан от болница няколко часа по-късно.


Toyota e-Palatte


Автономният автомобил на Toyota беше представен преди няколко години на изложението SEMA в Лас Вегас заедно със стандартните модели Camry и GR86. Той разполага с операционна система, до която имат достъп и други компании. Машината е значително модернизирана, за да може сега да превозва хора и багаж по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио.

Именно един от минибусовете e-Palatte е ударил пешеходец с нарушено зрение и го е ранил, съобщава Reuters. След инцидента генералният директор на Toyota - Акио Тойода, се извини за случилото се и дори предложи да се срещне с пострадалия. Тойода е категоричен, че този инцидент показва проблемите с безпилотните превозни средства, които трябва да бъдат решени, както и че използването на такива машини на оживени места и на обществени пътища все още не е добро решение.


Toyota e-Palatte


Любопитното е, че по време на инцидента безпилотната капсула е била под контрол на човека. Той я е управлявал с помощта на джойстик и е налетят върху пешеходеца със скорост от 1-2 км/ч. Пострадалият веднага е откаран в медицински център, като той е напуснал на собствен ход и дори е участвал в състезание днес.

Организаторите обаче не разкриват самоличността на мъжа, както и в кой спорт участва. Полицията в Токио започна разследване, за да установи чия е вината за случилото се.

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По принцип сте прави , че автономен бус е блъснал, но НЕ Е бил в автономен режим.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Рено ентусиаст ( преди 2 години )
    Във франция има такива микробуси отпреди 20 години
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    теслаки, автопилота на Тесла доказано се справя много добре само в блъскането в полицейски и пожарникарски автомобили. А, също и в обезглавяването на шофьорите си е добър когато случайно голям камион пресече пътя. А, и добре че са Панасоник да им сглобяват батериите, че иначе още щяха да разчитат на въртене на *** ха-ха-ха.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    7, за такива ситуаци, си има влак, автобус, или някой да те кара. Ти ако заспиш и автопилота каже поеме, след колко време мислиш ще си адекватен? Дори в самолета, на автопилот, единиа е вингаи буден и на мястото си гледа уредите и всичко и е готов да се намеси на момента.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Защо да "не могат да се справят", бе теслаки? Ако си направиш труда да прочетеш статията, ще разбереш че инцидента е станал по време на ръчен режим, не на автономен. Но, то ти ако четеше и осмисляше нещата нямаше да си теслак де.. Айде, да живее свети Илон, Тесла са 10 години напред от останалите.. така де, поне по блъскане в полицейски и пожарникарски автомобили.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бре, каква стана тя? Тесла дето бяха десет години напред от останалите се оказа че това което наричат Full Self Driving е всъщност ниво 2 на автономност, пък Тойота дето според форумните вагонетки били най-изостаналата компания вече тестват в реални условия автономност ниво 4.. Май реалността не е само пропагандни партенки и въздух под налягане, а?
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е то с 1-2 км в час голяма катастрофа е станала. Сигурно е получил синка на крака.