IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Искат ограничение 30 км/ч и в България: 8 въпроса от Automedia

Има множество по-разумни начини да намалим катастрофите от идеята за общоевропейски забрани

Депутати от комисията по транспорт в Европейския парламент са съставили по собствена инициатива доклад, с който предлагат въвеждането на максимална скорост от 30 км/ч във всички жилищни зони на територията на общността. Идеята е всички държави членки, включително и България, да бъдат задължени да въведат такова ограничение, обясни пред БНР Петър Витанов, евродепутат от БСП и член на споменатата комисия по транспорта.
  
  
полиция, проверка алкохол, дрегер
Напук на старите вицове в България има немалко способни и съвестни пътни полицаи. Срещали сме ги и го знаем със сигурност. Но те се нуждаят от подкрепа отгоре, за да си вършат работата, вместо да го правят, вървейки срещу системата


От няколко дни подобно ограничение е в сила за по-голямата част от френската столица Париж - мярка, която предизвика масови протести във Франция.

Според Витанов "30% от фаталните случаи стават заради несъобразена висока скорост". Въвеждането на лимит от 30 км/ч в градовете и селата е "една разумна скорост" и на местата, където вече е в действие, е довела до драстично намаляване на злополуките, твърди евродепутатът.

Другата мярка, която ще предложат инициаторите от транспортната комисия, е да се принудят всички членки на ЕС да въведат "нулева толерантност" към употребата на алкохол зад волана, която по думите на Витанов е причина за други 25% от злополуките.
 
     
аварийна лента, нарушение
Поредният хитрец елиминира задръстването на "Витиня" през аварийната лента - нарушение, което носи вече 1000 лева глоба. Но колко са глобените? Повишаването на наказанията няма никакъв смисъл, ако все така никой не се опитва да ги прилага
  

  
Евродепутатът не пропусна да подчертае, че смъртните случаи на пътя в България и Румъния са "в пъти повече" в сравнение с останалите страни в Европа и затова за тях е особено важно да приемат подобни мерки. Освен това българските власти би трябвало да се стремят да намалят корупцията в контрола върху автомобилния транспорт, и да подобрят пътната инфраструктура, обясни Петър Витанов.

Идеите за подобни промени предизвикаха възторжената подкрепа на няколко неправителствени организации, жадуващи европейско финансиране. Но също така предизвика и доста критики. Към тях ще позволим да добавим и няколко наши бележки.
   
   
30 км/ч в градовете - 8 въпроса от Automedia (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Като се има предвид, че подобни ограничения ще накарат мнозина да спрат да ползват автомобили, общественият транспорт има ли капацитет да поеме два/три пъти повече пътници? Колко часа повече ще губи всеки за придвижването? Уместно ли е по време на все повече заразни болести и епидемии да тикат хората в общо пространство? И много други ??????
  • #3
    20 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тум сме страната на контрастите, две години се мъчихме пред блока от дупки, дойдоха, ремонтираха ги и то стана по-зле, магистрала!
  • #2
    21 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Което искат да направят е изкуствени задръствания, по този начин ще принудят хората да слязат от колите.
  • #1
    18 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    болни мозъци