IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Кои са 20-те най-продавани модела втора ръка в България?

Скоро вече няма да сме страната на "старите Голфове", ако се съди по статистиката

Немислимото е на път да се случи на българския автомобилен пазар: след като близо три десетилетия бяхме страната на старите Golf-ове, сега явната тенденция е да се превърнем в страната на старите Mercedes-и.
 
  
Mercedes, втора ръка, дилър
Първата позиция на Golf при моделите изглежда недостижима. Но при марките Mercedes никога не е бил толкова близо до Volkswagen
  
    
Редовно ви запознаваме със статистиката за най-продаваните марки и модели при новите автомобили. Но това е само върхът на айсберга: от 146 116 нови регистрации у нас за първите седем месеца на 2021 едва 13.6% се падат на коли под 6-месечна възраст.

 

Топ 15 марки в България, 2021
VOLKSWAGEN - 18 291
MERCEDES - 14 425
BMW - 9377
AUDI - 8994
OPEL - 8835
TOYOTA - 7575
FORD - 6116
PEUGEOT - 5665
HONDA - 4681
CITROEN - 3690
FIAT - 3565
NISSAN - 3511
RENAULT - 3442
SKODA - 2896
HYUNDAI - 2824


Впрочем споменатите 13.63% дял на новите коли от общия пазар са едно от най-добрите постижения до момента - явен признак, че българите напоследък могат да си позволят да отделят повече пари за автомобил. Още по-явен признак е съотношението при марките на пазара втора ръка.

Почти за целия период от началото на промените той бе доминиран най-вече от евтини масови коли: Volkswagen, Opel, Peugeot, Ford и Renault. Eдинствено Mercedes успяваше да се в клини в Топ 6 по популярност. Съвсем друга е картината при регистрациите през тази година. Opel се смъква от второ чак на пето място, Peugeot и Ford са изпаднали от шестицата, а Renault не е дори в Топ 12. Volkswagen запазва първото място, но с най-малкия аванс пред Mercedes, отчитан до момента. BMW и Audi се нареждат убедително на трето и четвърто място.


статистика, графика, употребявани автомобили, България
Регистрациите на употребявани автомобили с категории М1 (синьо), N1 (оранжево) и M1+N1 (сиво). В цялата статия се разглеждат само тези две категории. В класацията по модели са взети предвид само леките, без лекотоварните
  
    
Японските марки Toyota и Honda се изкачват нагоре по популярност, и то не с малките си градски модели, а с относително по-скъпите кросоувъри като RAV-4 и CR-V. Замогването на пазара е очевидно, но е трудно да се измери с точност, защото огромна част от сделките втора ръка се изповядват при фиктивна стойност.

Като цяло пазарът на употребявани автомобили се е съвзел след миналогодишното принудително свиване покрай локдауните: над 27% ръст на годишна база, и само около 4% изоставане спрямо предризисната 2019.
  
  
Най-продаваните модели втора ръка в България (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
 • #33
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Яшко ( преди 14 часа )
  Хахахах Ганьо с 1000-1300 лв заплата, но кара Мерцедес...дали е Мерцедес обаче...счупи му се окачването няма пари за оригинално, слагаме каквото има, на бензина слагаме газ, масло 12 лв литъра, "чип тунинг" не знам си какво и после вика после аз карам Мерцедес хахахахахаха...
 • #32
  7 rate up comment 0 rate down comment
  Аз ( преди 1 седмица )
  На всеки му се кара нова кола ,но не може или не иска да си купи.Да кажем че има пари за нова (не премиум)около 40к +Каско 1.4-2.5 к всяка година + парко място + останалите винетки и прочие .Значи за да си купи човек нова ко ла трябва да има още 20-30 к за поддръжка т.е. около 60-70 бонбона! Е ,каква заплата трябва да получаваш ? Затова разбирам хората които купуват втора или трета ръка коли.Всички немогат да крадат за нова кола , нали .
 • #31
  12 rate up comment 3 rate down comment
  глас от тъдява ( преди 3 седмици )
  Това за мерцедес и другите , беше лаф от младите години на дядо ми. Последните 20 години , която и да е бюджетна изкарва без големи проблеми поне 250-350 хил. км. Оня ден един познат ми даде да ползвам една 10-годишна баничарка "Форд" на 260 хил. , ам никакви проблеми няма , вътре добре , окачването добре, 90-те кончета и те налични. Единствено някой болен мозък сложил най-неудобните копчета за прозорци , които съм срещал.
 • #30
  31 rate up comment 11 rate down comment
  бъчваря ( преди 3 седмици )
  Ясно си личи комплекса на част от българите, след като предпочитат да купуват скъпи, чупливи и скъпи за поддръжка дараци. Цял живот са му натяквали за Мерцедес и останалите и ето, събрал 5000 лева и кой съм аз :) За Фолксваген да не говорим-надценена на старо цена, без гаранция за по-евтина експлоатация след това.
 • #29
  2 rate up comment 8 rate down comment
  До 27 ( преди 3 седмици )
  Това го е превела някоя чиновничка със същите познания като теб. В ДВГ няма изгорели газове. Има газове, получени при изгарянето на изооктана, бутана и 3-етилентолуола. Тези газове при разширяването си отдават кинетичната си енергия чрез буталата. След това се наричат "отработили газове" - защото са си свършили вече работата в системата. "Изгорели" и "отработени" газове са термини, родени от неграмотност
 • #28
  8 rate up comment 8 rate down comment
  Българина ( преди 3 седмици )
  Няколко съседа вече си купиха на старо запазени Мечовци.Цена - 3-4К, още около 1-2К за стягане.Возиха ме, държат 200+ без нищо да им трепне вътре, засега без оплаквания.Да си ги карат безаварийно?
 • #27
  4 rate up comment 3 rate down comment
  до 26 ( преди 3 седмици )
  "Европейските стандарти за изгорели газове дефинират допустими стойности на изгорелите газове на моторните превозни средства, пускани на европейския пазар. Те са наречени с думата Euro и арабска (за леки коли) или римска (за товарни автомобили) цифра след нея, която означава хронологията на въвеждането им: Euro 1
 • #26
  15 rate up comment 4 rate down comment
  До 25 ( преди 3 седмици )
  Видимо нямаш идея за какво говориш. Газовете не изгарят. На ГТП не замерват никакви други стойности освен СО
 • #25
  14 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  17-ти , преди 23 години си купих първия автомобил и от тогава на всеки ГТП са ми измервали изгорелите газове! Много хора си мислят , че старите коли трябва да отговарят на сегашните изисквания! Не е така- ако колата ти е модел 2000 година , на ГТП изгорелите газове трябва да отговарят на стойностите ,които са били обявени от производителя тогава!
 • #24
  13 rate up comment 19 rate down comment
  младен ( преди 3 седмици )
  Ден и час се моля по бързо да навлизат електричките. Не за друго ами за да се приключи с тази на пушешта *** у нас.