IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz разкри цените на EQS за Европа

Електрическият седан излиза на пазара с две задвижващи системи

Германският производител Mercedes-Benz обяви цените за Европа и стартира продажбите на електрическия си флагман EQS, който беше представен по-рано тази година.


Mercedes-Benz EQS


Базираният на платформата EVA луксозен седан излиза на пазара в две модификации - EQS 450+ и ЕQS 580 4Matic, а на по-късен се очаква и трета, която ще е най-мощната в гамата на модела (800 к.с.), и се разработва от подразделението AMG. По-слабият вариант стартира на цена от 106 374 евро, а по-мощният – от 135 529 евро.

Боята „металик“ и коженият салон влизат в базовото оборудване на модела. И двете версии първоначално се предлагат с по-мощната батерия – капацитет от 108 кВт/ч, докато по-слабата – с 90 кВт/ч, ще бъде достъпна на по-късен етап. Това означава, че EQS ще получи поне една версия, която ще се превърне в базова за модела.


Mercedes-Benz EQS


Задвижването на EQS 450+ става с един електромотор с постоянен магнит (PSM), поставен на задната ос, като неговата мощност е 333 к.с. При EQS 580 4Matic има два електрически двигателя и задвижване към четирите колела, като мощността е 524 к.с.

Пробегът на версията със задно задвижване е 780 км, докато тази с 4х4 изминава 676 км. Така и двете модификация на EQS превъзхождат основния си конкурент на пазара Tesla Model S, която във версията Plaid изминава 628 км. Друг съперник – Porsche Taycan, е далеч назад със своя пробег от максимум 484 км.


Mercedes-Benz EQS


С дължина от 5,21 метра, EQS е приблизително толкова дълъг, колкото нормалната S-Class. За разлика от модела, задвижван с конвенционални двигатели, EQS предлага голям багажник, чийто обем е 610 литра, но при свалени задни седалки нараства до 1770 литра.

Една от особеностите е изключително добрата аеродинамика. Коефициентът на съпротивление от 0,20 е световен рекорд за сериен автомобил. В салона пък прави впечатление огромният хипер-екран, който е част от новата информационно-развлекателна система MBUX.

Още снимки на европейските версии на Mercedes-Benz EQS - вижте в галепията:


Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500