IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15 автомобила, от които сме лишени в България

От най-продавания пикап до най-евтиния електромобил в света: колите, които не можем да си купим

През по-голямата част от автомобилната история тъкмо Европа е била континентът, на който останалият свят е завиждал за колите му. В края на краищата именно Старият континент даде на света Mercedes и Citroen, Ferrari и Rolls-Royce, BMW и Alfa Romeo, Bugatti и Jaguar. Както и стотици други по-малки имена, грижещи се всеки автомобилен вкус на европейците да бъде задоволен.
 
   
употребявани коли, втора ръка
Всички големи пазари в Европа - от Великобритания до Испания - регистрират истински бум в продажбите на употребявани автомобили през миналата и тази година: ясен знак, че напомпаните от изискванията на Брюксел цени на новите са по джоба на все по-малко хора
      
    
В последните години обаче ситуацията започна да се променя, а в следващите 4 ще се измени драматично. Континентът, който имаше най-голям избор от автомобили, ще има най-ограничен - естествена последица от политиката за намаляване на емисиите и за повишаване на безопасността на автомобилите. И двете цели заслужават само адмирации, разбира се. Но е съмнително доколко ще бъдат постигнати на практика, защото постоянно растящите цени на новите коли в Европа тласкат все повече хора към втората употреба - не само в България, но и в Испания (70% ръст на вторичния пазар през 2020), във Франция, дори в Германия.

Постарахме се да подберем 15 модела, които според нас биха се радвали на интерес в България, но не се предлагат у нас - било заради екологията, било заради стандартите за безопасност, било по икономически причини. Ако чувствате, че списъкът е непълен, можете да го допълните в коментарите.
  
   
15 коли, от които сме лишени в България (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кристиан Борисов ( преди 2 години )
    Винаги ме е било яд за Алпинката! Каква ирония че през Соца неговият предшественик се произвеждаше и тук в България!
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цялата гама на Infiniti
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нисан Патрол-2020.
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Киро2 ( преди 2 години )
    , ако искате нещо по-приемливо вижте новото малко пикапче на Форд (Маверик), за US пазара, излиза сега и ще има хибрид (само с предно предаване) или 2.0 turbo (250кс), но базовия хибрид почва на 20х долара без ДДС и е с добро обурудване: за СФ, ПВ и В ще е идеално и е само с 4 вратна кабина напречен мотор ако искате пикап. Land Cruiser и тука го спират от тази година. Тесла си подобриха сглобката напоследък и на Y, и на 3ката, пак имат недостатъци спрямо други, но са евтини: Т model 3< bmw 3ser
  • #16
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Пиша от САЩ. Хубава статия! Предложените примери не са единствените, които се предлагат тук, а не в България, но пък има и много които са на US марки, а не се предлагат в САЩ, но се предлагат в EU..глобални концерни с регионална политика на модели и цени. За F150, 30хил е за къса база, работен модел, с доста пластмасов интериор, далеч по-друг от този на снимката без ДДС. На снимката е Lariat edition (вж знака на седалките), около 60хил долараима продължение..
  • #15
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Доста фирми в бг ще ви ги закупят и доставят, доста от американските модели ги няма тук...
  • #14
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Alexander ( преди 2 години )
    Kia Telluride e супер SUV, но не се продава в Европа
  • #13
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Така като гледам нищо не сме загубили. Въобще не ми липсват. Е може би доджа само не би било лошо, но пък от щатите винаги може да се внесе.
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Уни ( преди 2 години )
    Цените В Европа и България са потресаващи спрямо Канада където живея. Ф150 е жив пример. При това дизеловата модификация далеч не е най евтина
  • #11
    26 rate up comment 5 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    ...тества само на бензин??? Съгласен съм, че трябва да се върви в посока подобряване на екологията, но политиката на ЕС не е с тази цел, а им трябват СТАДА!