IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа e само на година от принудително ограничение на скоростта

Технологията ISA става задължително за новите автомобили от 6 юли 2022 година

Още през 2019 година Европейската комисия обяви план, който не се хареса на много от шофьорите. От 6 юли 2022 година всички нови автомобили, продавани в ЕС, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им, припомня Carscoops.


Intelligent Speed Assistance


Системата, до чието въвеждане остава само година, се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA). Тя работи с помощта на GPS и разпознава уличните знаци. И когато шофьорът надвишава ограничението на скоростта, наложено от тях, превозното средство може да използва различни методи, за да го забави. Тези методи варират от предупреждения чрез вибрации до звукови сигнали.

Системата ISA може също така да намали мощността на двигателя след ограничението на скоростта или дори да направи педала на газта по-труден за натискане. Такива технологии се използват от известно време, но поне засега водачите могат да ги неутрализират, като натиснат педала на газта или като деактивират системата изцяло.

Автомобилите, които са получили хомологация преди датата на приемане на системата – 6 юли 2022 година, ще трябва да бъдат оборудвани с нея до 2024 година. Ограничението ще важи и за Великобритания - въпреки че страната напусна ЕС, тя запази по-голяма част от правилата, които се спазват в държавите от съюза.

0 от 500
  • #9
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Абе ние в България, махаме половината чаркове, като запопнем от катализагори и дпф-и и стигнем до "абс" защото пречел... Та няква тъпотия дето четяла знаците. Алоууу в Бг-то няма ауди, което да ми работи радара и т.н. Тука толкова бързо ще го откраднем, че тия в ЕС няма да разберат, че подобно нещо е възможно поне 10 години.
  • #8
    7 rate up comment 30 rate down comment
    RD ( преди 2 години )
    Вчера карах с 230, днес с 200. Като чета тези редове и планирам утре да се пробвам още по-бързо. Използвайте докато може.
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    шекерлъци ( преди 2 години )
    демек тая система прави всичко възможно да катастрофираш! щом Пепи Шекера казва ...
  • #6
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Днес на околомръснато на едно място където е ограничено на 50 минах с 65 и ме издухаха все едно бях спрял. Вярно после на светофата се засякохме, но ако колите почнат да пращат разликата между ограничението и реалната скорост то никой няма да има книжка.
  • #5
    25 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Така ще е като е пълно с *** дето си мислят, че са супер шофьори и само газта натискат без грам да мислят. Сега заради тях ще страдаме всички.
  • #4
    6 rate up comment 8 rate down comment
    До #1 ( преди 2 години )
    и ще продължаваме да се подиграваме на тия 4-цилиндрови малолитражки! ми те толкова си могат.
  • #3
    26 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Караш 30 километра през някой проход зад някой камион и излизате от прохода и на правата камиона почва да върви с ограничението и ти не може да го изпревариш.
  • #2
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви, Волво ограничиха максималната си скорост до 180 км/ч , а тази система е съвсем друга - следи остоянно знаците и като имаш 60 ти ограничава скоростта на толкова ,не да минаваш с 80 от там!
  • #1
    13 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Подиграваха се на Renault и Volvo за тези системи, обаче сега ще ги натресат и на другите компании