IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа e само на година от принудително ограничение на скоростта

Технологията ISA става задължително за новите автомобили от 6 юли 2022 година

Още през 2019 година Европейската комисия обяви план, който не се хареса на много от шофьорите. От 6 юли 2022 година всички нови автомобили, продавани в ЕС, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им, припомня Carscoops.


Intelligent Speed Assistance


Системата, до чието въвеждане остава само година, се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA). Тя работи с помощта на GPS и разпознава уличните знаци. И когато шофьорът надвишава ограничението на скоростта, наложено от тях, превозното средство може да използва различни методи, за да го забави. Тези методи варират от предупреждения чрез вибрации до звукови сигнали.

Системата ISA може също така да намали мощността на двигателя след ограничението на скоростта или дори да направи педала на газта по-труден за натискане. Такива технологии се използват от известно време, но поне засега водачите могат да ги неутрализират, като натиснат педала на газта или като деактивират системата изцяло.

Автомобилите, които са получили хомологация преди датата на приемане на системата – 6 юли 2022 година, ще трябва да бъдат оборудвани с нея до 2024 година. Ограничението ще важи и за Великобритания - въпреки че страната напусна ЕС, тя запази по-голяма част от правилата, които се спазват в държавите от съюза.

0 от 500
  • #19
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Физичните закони важат както преди 100 години,така и днес.
  • #18
    9 rate up comment 23 rate down comment
    propov ( преди 2 години )
    Това е тотално погазване на човешките права. Всеки в ЕС по обща европ. конституция има право на СВОБОДНО придвижване в пределите на съюзЪТ. Това са принудителни мерки, ограничаващи тези основни права и свободи. Ще се окаже, че имаме демокрация, ама обрамчена с диктатура. А и по надолу вече някой е споменал - ограниченията са си същите като преди 100 години. Техниката, обаче се развила(и колите и пътищата)и трябва да има актуализация на правилата. Колите вече спират от 100 за 30 метра.
  • #17
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Я ( преди 2 години )
    Поредица от тъпотии и то скъпоструващи
  • #16
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    То по подразбиране тогава защо автомобилите имат над 200 на километража като почти никаде в света няма обществен път които да позволява скорост повече от 160км.? Изключвам Германия ,но само за нея знам,ако някой знае за друга държава нека сподели ,ще ми е интересно да разбера.На всякаде имаш ограничения,не градско ,не извънградско.За какво ми е тогава колата ми да вдига 280+ ако никога не мога да вдигам тази скорост ? Нещо като монопол ми се върти тук ама .....
  • #15
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    Цялата тази работа бая намирисва.Като се почне от "вредните емисии" та се стигне до принудително намаляване на скоростта.Човека няма ли самосъзнание нищо не помага.И колкото и да се смеете на Кънчо наистина се случва някой дядо с някоя кола на 30+г да си кара в дясно с 90 на магистралата а ти да се опитваш да го изпревариш ,но да не можеш защото от ляво си е .......мамата.Просто концепцията на ЕС с това " насилствено " поставяне на някакви неща според мен е грешна.А колко е честна е друг въпрос.
  • #14
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Момче от нащо село ( преди 2 години )
    Шъ вада Москвето от сайваната
  • #13
    14 rate up comment 15 rate down comment
    Сребролюб Мангизлиев ( преди 2 години )
    На всички противници на ограничението на скоростта бих казал (следват нецензурни думи)
  • #12
    25 rate up comment 34 rate down comment
    Кънчо ( преди 2 години )
    А какво правим с бавно движещите се олиггофрени? Зад почти всяка катастрофа с превишена скорост се крие *** карал бавно.
  • #11
    18 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #3 ако той върви със ограничението ти тогава за къде бързаш? Това ограничение е за всички *** ***
  • #10
    23 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тази система трябва да се въведе и за старите автомобили, който няма монтирана - да се спира от движение. Да има и връзка с КАТ и да се сравнява с автомобилите минали покрай камери. В противен случай ще настане пълна касапница с тези рязко спиращи автомобили - голяма част от знаците не се виждат или вече ги няма, но ги има в GPS картите, други са нелепи (40 или 50 по първокласни пътища) и добре скрити зад указателни табели.