IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо производителите ограничават скоростта точно на 180 км/ч?

Вероятно и други големи компании скоро ще последват примера на Volvo и Renault

Само преди дни Renault също обяви, че ще ограничи максималната скорост на своите автомобили на 180 км/ч, като по този начин френският производител последва примера на Volvo, който направи същото още през 2019 година. Ограничението ще влезе в сила през 2022 година със следващия Megane-E.


Renault


Защо обаче е избрана точно тази стойност, след като и без това скоростта по пътищата в повечето държави е ограничена на 130 км/ч? Това наистина ли е революция или просто в Renault търсят рекламен ефект? И какво точно ще промени това за шофьорите? На тези въпроси се опитват да отговорят колегите ни от изданието Motor1.

Контекст на изявлението

Първо, нека вземем контекста на изявлението на Renault. Откъде идва това съобщение, в което се говори за намаляване на скоростта на френската марка? То беше обявено на Общото събрание на френската група, като е част от новия стратегическа план, наречен Renaulution (комбинацията от думите „Renault“ и „Revolution“). Негов автор е новият шеф на френския производител Лука де Мео.

Италианецът е маркетингов гений, който възроди Seat и пусна новата марка Cupra, а сега трябва да измъкне Renault от трудната ситуация. Именно той обясни, че решението за ограничение на максималната скорост на 180 км/ч би помогнало за намаляване на инцидентите по пътищата. Това беше и основният аргумент на Volvo, обявен през 2019 година.

Защо хората се страхуват от змии и паяци, но не и от скоростта?

„Шофьорите просто не осъзнават опасността от скоростта“, категоричен беше един от главните експерти по безопасността във Volvo - Ян Иварсон. Това му изявление от 2019 година, когато шведите намалиха максималната скорост на колите си. Тогава той каза още: „Хората се страхуват от паяци и змии, но не обръщат внимание на други опасни неща в живота им. Скоростта също е сред тях. Хората обаче надценяват способностите си и се опитват да адаптират скоростта към заобикалящата ги среда, като често карат твърде бързо. Наш дълг е да ги накараме да разберат, че това е много опасно".

Във Volvo явно са готови да поемат подобна отговорност и имат аргументи за това. И с типичната си скандинавска скромност главният изпълнителен директор на компанията Хакан Самуелсон изтъква още един сериозен аргумент в полза на това решение: „Дори само един спасен живот е напълно достатъчен, за да успее тази инициатива“.

Психологически ефект

Ясно е, че шофьорите, пътуващи със скорост от 180 км/ч, са малцинство. Затова и подобно решение по-скоро създава психологически ефект в главите на клиентите, отколкото е реален ограничител. С него Renault по-скоро си прави реклама, като се доближава до Volvo, чиито автомобили отдавна са се превърнали в еталон за безопасност.

Освен това, намаляването на скоростта помага и на околната среда, защото при по-бавно шофиране автомобилът харчи по-малко гориво и отделя по-ниски вредни емисии. А в наши дни екологичните аргументи са много важни за много хора, така че маркетинговият гений на Лука де Мео трябва да бъде признат, въпреки че подобно решение определено е авторитарно.

Какво значение има това за шофьорите?

На практика - никакво. Ако спазвате ограничения на скоростта, вие ще карате максимум със 130 км/ч, дори вашата кола да може да вдигне 180, 250 или 300 км/ч. От друга страна, решението на Renault е предвестник на голямата промяна, която настъпва в автомобилната индустрия, а именно - навлизането на електрическите коли. Повечето от тях са известни с по-ниската си максималната скорост, която е около 180 км/ч.

Защо обаче точно 180 км/ч, а не направо 130? Отговорът е прост - Renault не продава коли само във Франция. Сред трите най-важни и най-големи пазари за марката е Германия, където все още има участъци от магистралите без ограничения на скоростта. И избирайки 180 км/ч французите донякъде показват и внимание към германските си клиенти.

Ще има ли и други производители?

„Трябва ли производителите да бъдат задължени на инсталират в автомобилите си нови системи, които да променят поведението на водача, като се борят срещу шофирането с превишена скорост, отвличането на вниманието или карането сред употреба на алкохол? Нямаме категоричен отговор на този въпрос, но сме готови да поемем ролята на пионери в тази област", заяви още преди две години шефът на Volvo.

Шведите вече направиха стъпка в тази посока и бяха последвани от Renault. Дали ще има и други? Със сигурност, въпросът е колко време ще им отнеме, за да се престрашат...

0 от 500
  • #25
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 26 по GPS съм вдигал дори 200 км/ч и е със СУВ на Рено.Тъпо изглеждаш,и не само ти а и тези които сати дали /+-ове/ РС на Меган дори е над 250,Талисмана също над 200 км/ч,признай си че изглаждаш тъпо.
  • #24
    22 rate up comment 4 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    За да вдигне електричка над около 130 й трябва скоростна кутия. При скорости над 130 заради въздушното съпротивление разхода на енергия(гориво/ток) нарастват драстично. При колите с ДВГ това е просто бъркане в джоба при едно допълнително зареждане на бензиностанцията. При електричка това означава още по-скъпа кола + драстичен спад на "рейнджа" + висене на контакта. Следователно се прави трика "дайте да направим колите с ДВГ със същите недостатъци като електричките за да ги пробутваме по-лесно".
  • #23
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Габдулла ( преди 2 години )
    Глупакът никога не знаеш къде ще удари.
  • #22
    18 rate up comment 19 rate down comment
    GGG ( преди 2 години )
    Че то има ли Рено, което може да видгне над 180км/ч. дори и сега?
  • #21
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Знам за 4-*** българи запрени в немско за манипулиране на километраж,тъй че ще се намери колая на барането в параметрите на ЕКУ-то.....
  • #20
    9 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Я карай мапера да пипа софтуера на Тесла:))) С всички така ще стане ....
  • #19
    9 rate up comment 12 rate down comment
    Калин ( преди 2 години )
    Дрън, дрън. 200лв. на кварталния мапер и ограничението отива в кофата... :D
  • #18
    16 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз се чудя на хората, които по скапаните източноевропейски пътища вдигат повече от 150, на запад, с изключение на Германия и Италия за превишена скорост режат глави, та Рено са си оцелили групата, хем ще си щадят батериите от бърз разряд, хем ще отчитат социална дейност, нещо което се харесва на западняците и после ще ги последват VAG и Stelantis
  • #17
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Х ( преди 2 години )
    До #17 RD Продължавай да гледаш лампата на маслото и температурата на водата,и не се разсейвай със скоростомера,че ако пак пропуснеш да долееш...лошо.Щото и без това колата ти не може да вдигне 80км/h. И как намираш още части за тоя "Москвич"...?
  • #16
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Даниел ( преди 2 години )
    TSLA тая Тесла роудстър 2,кога ще излезе и кога официално ще достигне тези километри. За един преател питам.