IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

При някои модели на френската група лимитът ще бъде още по-нисък

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.


Renault 5 Prototype


Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Снимка: Renault

0 от 500