IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

При някои модели на френската група лимитът ще бъде още по-нисък

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.


Renault 5 Prototype


Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Снимка: Renault

0 от 500
  • #11
    14 rate up comment 12 rate down comment
    До долния ( преди 3 години )
    ...и като се събудиш в отделението за увредени от рено виждаш, че ръката ти пак е в ке*нефа!
  • #10
    20 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И колите които купувам не са нови, на 9-10 години, но поддържани в чужбина. Вие колко годишна кола имате. Масово хората покрай мен имат коли на 15-20 години, че и повече. Нито имате някакви екстри (то електрониката е опасна, че много се разваля), а аз съм глупав и затова им се кефя. Супер, че според вас РЕНО не е кола, така аз си ги купувам наполовина на цената на Вашите, които дори и мигачи нямат ( така сте още по големи гъзари).
  • #9
    27 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Много увредени хора има. Затова никога няма да се оправим. Плювате дадена марка, защото така сте чули. Карайте си дъртите кошници VW, Опел, бмв, ауди и другите "премиум" немски ***. Аз си карам пък рената, които ИМАМ, изпреварвам Ви навсякъде и по магистралите (вдигаш съм много пъти и над вашите 180), а през легналите полицаи докато Вие буквално спирате и ги пренасяте аз дори не натискам спирачка. Обикновено карам една кола 5-6 години и през това време не ми се налага да и правя предница!!
  • #8
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 3 години )
    Айде сега някой увреден, като долния, да "доказва", че велосипеда и колата трябва да се движат с еднаква макс скорост! То не че рено може повече. )))))))))))))))))
  • #7
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Светът ще се оправи когато колата и колелото развиват еднаква скорост!
  • #6
    5 rate up comment 17 rate down comment
    До коментар номер 6 ( преди 3 години )
    Не вярвам. Според мен единственото спасение за тях ще е да се вложи малко японско от страна на Нисан.
  • #5
    13 rate up comment 26 rate down comment
    Car guy ( преди 3 години )
    Че то има ли рено, което да вдигне 180? Така написано от статията излиза, че ще ги ограничават, а реално ще ги засилват. Скоро може и да излезе коли от тях.
  • #4
    17 rate up comment 26 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Жена ми има сценик 1.5 дизел. 5 ск. и след 90 имаш чувството че ще му изхвръкне двигателя, така че те и сега са ограничени защото са ***.
  • #3
    15 rate up comment 19 rate down comment
    Е ( преди 3 години )
    Те толкова си могат
  • #2
    20 rate up comment 23 rate down comment
    Гошо ( преди 3 години )
    Че то има ли Рено, което да може повече от 180км/ч ?!?