IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault ограничава максималната скорост на колите си на 180 км/ч

При някои модели на френската група лимитът ще бъде още по-нисък

Концернът Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч. Въвеждането на лимита влиза в сила от 2022 година, съобщи главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Мярката няма да засегне само спортните коли Alpine.


Renault 5 Prototype


Лука де Мео обясни въвеждането на ограничението със стремежа на Renault за избягване на пътно-транспортни произшествие с тежки последствия. Според статистиката, над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход се случват именно заради висока скорост.

Границата от 180 км/ч ще бъде максимумът, но при някои модели инженерите ще въведат собствени ограничения, които ще бъдат още по-ниски. Например, новият Megane няма да може да вдига повече от 160 км/ч. Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safery Coach, който ще използва данни за локацията на автомобила и от изискванията на пътните знаци.

Подходът на французите е същият като този на Volvo, където още от пролетта на миналата година поставят аналогични ограничители на своите модели. Донякъде скоростният лимит се обяснява и с електрификацията - масовите автомобили без двигател с вътрешно горене и без това не могат да се похвалят с висока скорост по чисто технически причини.

От изявлението на Де Мео става ясно, че и автомобилите на Dacia ще получат "електронен нашийник" едновременно с тези на Renault. Почти сигурно това ще се случи и с моделите на Lada, които не бяха споменати от шефа на френския концерн.

Снимка: Renault

0 от 500
  • #21
    6 rate up comment 11 rate down comment
    рено.БъГъ ( преди 3 години )
    Бързишкатъ да махати таа статиика-прувокациа! Реноту в нищо несъ ограничава - върх на връхувете, низина на низините! И Шекерлиата за наказание да пусни поне 2-3 статийки-рекламки за реното ели дачията. Инък ши затварями кранчету!!
  • #20
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Коч ( преди 3 години )
    Няма да се купя такава кола!
  • #19
    4 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хахаха, баничарките вдигали 200!? И се събуди отвит и гащите мокри
  • #18
    12 rate up comment 5 rate down comment
    край ( преди 3 години )
    И баничарките вече вдигат по 180 - 200. Това въобще не е подвиг. Подвиг е направиш коли с които хората да не се трепят - Волво го може.
  • #17
    12 rate up comment 7 rate down comment
    До #16 ( преди 3 години )
    Просто си усетил първите признаци на увреждането от ползване на рено и навреме си се отървал! Някои обаче нямат тоя шанс ..
  • #16
    15 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 3 години )
    Понеже не могат да направят елктричките да вървят с голяма скорост, да имат голям пробег с едно зареждане или пък цената им да е ниска и т.н. като на "обикновените" коли с ДВГ... И какво измислиха - ще направим тези с ДВГ скъпи, с ограничители на скоростта, излишно ускъпени с разни задължителни екстри налагани от ЕУ и т.н. Дори и резервоарите им умишлено се правят по-малки за да се вкара и усещането за "то и на кола с ДВГ трябва да се спира да се зарежда често".
  • #15
    16 rate up comment 21 rate down comment
    Car guy ( преди 3 години )
    Карах веднъж рено. Повърнах. Реших, че е съвпадение и повторих. Пак повърнах. Лекаря ми каза да не си правя експерименти повече. От тогава не рискувам.
  • #14
    10 rate up comment 15 rate down comment
    Чичо ви ( преди 3 години )
    А бе с Рено и пеш да ходиш пак ще се утрепеш!
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    А дали е така, кой к ( преди 3 години )
    Според този 33% от катастрофите са заради скорост над 180км/ч - така ли да го разбираме!?
  • #12
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако всички коли ги ограничат на 90км/ч тогава наистина ще има ефект и ще се намалят жертвите. Но при 180км/ч няма никакъв смисъл.