IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа e само на година от принудително ограничение на скоростта

Технологията ISA става задължително за новите автомобили от 6 юли 2022 година

Още през 2019 година Европейската комисия обяви план, който не се хареса на много от шофьорите. От 6 юли 2022 година всички нови автомобили, продавани в ЕС, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им, припомня Carscoops.


Intelligent Speed Assistance


Системата, до чието въвеждане остава само година, се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA). Тя работи с помощта на GPS и разпознава уличните знаци. И когато шофьорът надвишава ограничението на скоростта, наложено от тях, превозното средство може да използва различни методи, за да го забави. Тези методи варират от предупреждения чрез вибрации до звукови сигнали.

Системата ISA може също така да намали мощността на двигателя след ограничението на скоростта или дори да направи педала на газта по-труден за натискане. Такива технологии се използват от известно време, но поне засега водачите могат да ги неутрализират, като натиснат педала на газта или като деактивират системата изцяло.

Автомобилите, които са получили хомологация преди датата на приемане на системата – 6 юли 2022 година, ще трябва да бъдат оборудвани с нея до 2024 година. Ограничението ще важи и за Великобритания - въпреки че страната напусна ЕС, тя запази по-голяма част от правилата, които се спазват в държавите от съюза.

0 от 500
  • #29
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тсзи идея на хора, които карат каруци ли е? Ужас!
  • #28
    22 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ще видят знаците, ама когато им вградят храсторези.
  • #27
    9 rate up comment 2 rate down comment
    DMS ( преди 2 години )
    Не съм любител на високите скорости, но налагането на подобни закони, не само по пътищата, води до единственият възможен резултат, а той се нарича Анархия !
  • #26
    28 rate up comment 5 rate down comment
    Гад ( преди 2 години )
    Това си е чисто и просто опасно. Ще тръгнеш да изпреварваш чичката пред теб, дето кара с 60 при разрешени 90, но трябва да чакаш в насрещното да се отвори дупка 1 км за да не те натресат, щото като вдигнеш 90 и колата ти спира да ускорява. Честито, поредната малоумщина от ЕС...
  • #25
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Голчо от Голтупан ( преди 2 години )
    Очаква се милиционерите с камерите....да излязат на протест, като пият вода или кафенце!
  • #24
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Читател ( преди 2 години )
    Това няма нищо общо с ПТП-тата, а с екологията. Опасно изпреварване можеш да направиш и с 70 и със 100 и в двата случая изпреварването ще завърши фарално при челен удар
  • #23
    14 rate up comment 18 rate down comment
    Кико ( преди 2 години )
    В Нидерландия вече имат над година разрешена максимална скорост от 100 км.ч по магистралите от 6:00 до 19:00 и да ви кажа, честно не ми липсват високите скорости и като гледам се спазва. По националната пътна мрежа ограничението е от 80 км.ч. Няма големи пречки за трафика, така че системата функционира.
  • #22
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Мда ( преди 2 години )
    Направо колата да се пали с кредитна карта и към система да има и касов апарат във всяка кола и при превишаване - директно глобата! :D :D :D Къде са Мъскзомбитата да обяснят колко са готини автономните коли?!?!?
  • #21
    11 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз ако карам с ограничението, ще заспя .. :х (Реален случай) На места е ъпсурдно, мога да си дремна или да си гледам филмче докато хапвам .. Караш с 80 и все едно си спрял :/ то по-добре пеш, поне да се разходя, или с колело :D .. (Има много по-опасни, предпоставки за ПТП ОТ високата скорост, Неправилно изпреварване (ето тук помага по-мощна кола) спиране не където трябва, обратни завой, включване без да гледаш .. като цяло *** хора .. а са много по пътя за съжаление :(
  • #20
    10 rate up comment 2 rate down comment
    До propov #25 ( преди 2 години )
    Имаш гарантирано право на придвижване, не гарантирано право на придвижване с 200