IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen отново се е пробвал за Alfa Romeo

Както и в предишните случаи, отговорът на офертата е бил отрицателен

В продължение на много години Alfa Romeo е основна цел на Volkswagen, като нещата стартираха още през 2011 година. Тогавашният председател на Борда на директорите на германския концерн Фердинанд Пиех заяви, че италианската марка ще процъфти под чадъра на Volkswagen и ще увеличи продажбите си на 400 000 коли в рамките на 5 години.


Alfa Romeo


Изявлението си Пиех направи при откриване на автосалона в Женева, като го повтори няколко седмици след това. Той предложи на италианците нов турбомотор, който няколко години след това се появи на Porsche Boxter и Cayman. Отговорът на концерна FCA, който притежава Alfa Romeo, е категоричен: „Затворихме вратата на германците (в случая Volkswagen) и те се опитват да влязат през прозоцера“.

Оказва се, че историята не е приключила с това. През 2018 година Пиех вече не е в управата на Volkswagen, но все още има сериозно влияние в концерна. Затова и той моли новия шеф Херберт Дийс да направи опит да купи Alfa Romeо. Дийс изпълнява молбата и по време на среща с главния изпълнителен директор на FCA – Майк Манли, го пита каква е цената на Alfa Romeo. Американецът отговаря, че марката не се продава и двамата повече не обсъждат темата.

Сега италианската компанията вече е част от концерна Stellantis и си гарантира бъдеще поне за следващите 10 години. Къде обаче тя би се настанила в огромното портфолио на Volkswagen AG? Може би като по-достъпна алтернатива на Porsche, но пък там нейните модели ще се сблъскат с тези на Audi Sport. Германците обаче са майстори да предлагат еднакви коли под различна опаковка, така че със сигурност биха намерили място на Alfa.

Снимка: Alfa Romeo

0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Алфа е с тоя статут в главата на тея, които искат, ама не им стиска, щото ги е страх, че нещо ще им стане с колата. Хората дет им е се тая за Алфа дори не се и сещат за марката.
  • #6
    14 rate up comment 30 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ми тя Алфа в момента е със статута на Форд, Опел и Пежо.
  • #5
    24 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ауди Спорт няма нищо общо с концепцията за леки и атлетични автомобили, каквито са Алфите от век насам. Поставянето на Алфа теоретично под Порше звучи смислено, но паралела с Ауди е безсмислен.
  • #4
    14 rate up comment 6 rate down comment
    SF ( преди 2 години )
    Да бе да! Алфа във фолксваген!!!
  • #3
    14 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е тия отказват на германците, а после пристанаха на Хамериканците при некакви неясни условия, май не знаят какво точно искат!
  • #2
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Световната икономика е игра на Монополи. Накрая всичко ще свърши с един монополист, който ще притежава всичко.
  • #1
    18 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    нещо като комисия за защита на контенцията в европа няма ли автопроизводителите са най голямата мафиотска структура