IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите повтарят интернет-бума от преди 20 години

Колите на ток ще превземат индустрията по-бързо от очакваното, категоричен е експерт от BBC

Може ли интернет-експлозията от преди около двадесет години да показва как ще бъдат възприети електрическите автомобили? Според главния кореспондент на BBC за околната среда - Джъстин Роулат, отговорът е да.


електромобили


„Случващото се в автомобилната индустрия не е просто промяна в потребителското търсене, а технологична революция. Изглежда повечето производители споделят това мнение и затова бързо се насочват към EV-модели. Това ускорява смъртта на двигателя с вътрешното горене, като някои компании вече се отказват от него“, пише в анализа си Роулат.

Експертът посочва и конкретни примери - General Motors обяви, че ще премине изцяло на електромобили до 2035 г., а Ford планира всички превозни средства, продавани в Европа, ще бъдат електрически до 2030 г. Volkswagen вече обяви, че 70% от продажбите ще бъдат на коли на ток през 2030 г., докато Jaguar смята да се откаже от двигателите с вътрешно горене през 2025 г. Lotus ще стори същото през 2028 г., а Volvo – през 2030 г.


електромобили


„Има основателна причина за масовия отлив от бензиновите двигатели. Въпреки общия спад на продажбите на автомобили с 1/5 по време на пандемията, резултатите на електромобилите на пазара са се увеличи през 2020 г. с 43% - до 3,2 млн бройки“, посочва експертът.

Роулат припомня, как през 1995 година около 16 млн. души ползваха интернет. Техният брой през 2011 година вече е 513 млн, а в наши дни – 3 млрд. Това увеличение се дължи основно на по-ниските цените, които направиха компютърния хардуер по-достъпен. Същото в момента се отнася и за електрическите коли – доскоро те бяха прекалено скъпи заради високите цени на батериите, но това вече се променя.


електромобили


„Преди 10 години един киловат/час на батерията струваше 1000 долара, сега е 1000 долара. Прогнозите в момента са, че до 4 години броят на продажбите на електромобили ще се увеличи с 20%, а до 2030 г. - с 40%. Оттам-нататък – през следващите 10 години, както може да се очаква, всеки нов автомобил в продажба, на практика, ще бъде електрически. Ни сме в зората на еволюцията на ЕV, но съвсем скоро тя ще разкрие пълната си сила“, категоричен е експертът по околна среда на BBC.

0 от 500
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    тесла ( преди 2 години )
    Преди 10 години един киловат/час на батерията струваше 1000 долара, сега е 1000 долара. :)не са мръднали :)
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 2 години )
    Така е, особенно когато се коментира от ***, където в България има 800 електрички! Но когато информацията е от западните държави или северните и специално Норвегия, където имат над 300 хиляди електрички, вече може да се каже че е достоверна!
  • #5
    3 rate up comment 10 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Енергията дето я има в 40 литра дизел/бензин нито една батерия за кола не може да я съхрани.Електричките ще бъдат НАЛОЖЕНИ точно защото са по-скъпи и ще бъдат малко.ДВГ колите означава да се затрупа света със 7 млрд коли.
  • #4
    12 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ми то, брат, на електричките всичката им работа е те такава! "Една жена на пазара каза ..."
  • #3
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нямам търпение да си купя електричка
  • #2
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Ама много ви моля, слагайте по един надпис "Продуктово позициониране". Този е толкова експерт, колкото аз съм китаец: "Според главния кореспондент на BBC за околната среда - Джъстин Роулат, отговорът е да". Утре очаквам да напишете, че началник смяната на месокомбината е казал как електричките лекуват от заушка.
  • #1
    31 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ""Преди 10 години един киловат/час на батерията струваше 1000 долара, сега е 1000 долара.""Вероятно след 10г. вече ще струва само 1000долара.