IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis ще прекрати договорите на всичките си дилъри в България

Контрактите на търговците на Peugeot, Opel, Citroen, Fiat и останалите приключват през юни 2023

Новосъздаденият концерн Stellantis ще реорганизира дилърската си мрежа в Европа и за тази цел ще прекрати всички действащи контракти на дилърите на Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Jeep, Alfa Romeo и останалите 8 бранда през юни 2023 година. След това предстои преоценка и предоговаряне. Новината бе съобщена с официално комюнике от компанията и по всичко личи, че се отнася и за дилърите на въпросните марки в България. Официалните вносители у нас все още не са информирани от централата, научи Automedia.bg.
 
   
Stellantis, дилъри, Peugeot
Занапред Stellantis ще разчита на "мултибрандова" дистрибуция. Това означава дилърите да предлагат по няколко марки наведнъж
 
  
  
Един от основните аргументи за сливането между PSA Peugeot Citroen и FCA Fiat-Chrysler бяха обещаните над 5 милиарда евро годишно икономии от синергии. Значителна част от тези икономии ще дойдат от оптимизация на търговските мрежи. От Stellantis обясняват, че преструктурирането се налага и заради промени в регулаторните рамки в ЕС, както и от измененията в моделите за дистрибуция, настъпващи покрай електрификацията и бума на онлайн продажбите.
  
  
Карлос Тавареш, Майк Менли, Stellantis, PSA, FCA
Шефът на PSA Карлос Тавареш и колегата му от FCA Майк Менли подписват договора за сливането през миналата година. Тавареш, който пое ръководството на обединената група, обеща по 5 милиарда евро годишно икономии в резултат на това сливане
  
  
От "София Франс Ауто", вносителя на марките Peugeot, Citroen, Opel и DS у нас, ни потвърдиха, че все още не са официално уведомени за плановете и ще изчакат това да се случи, преди да обсъждат евентуалните промени с дилърите си. По наша информация от Stellantis не са изпращали официално известие и до другите си представители в България. От началото на 2020 година "Витоша Ауто" е вносител у нас на марките Alfa Romeo и Jeep. "Ауто Италия" внася Fiat, Abarth, Alfa Romeo и Maserati. Запознати с темата коментираха пред Automedia, че новите планове едва ли ще засегнат официалните вносители, а единствено дилърите (макар че в някои случаи те съвпадат).

В официалното съобщение на групата се подчертава, че занапред тя ще залага на търговски модел, основан на мрежа за "мултибрандова" дистрибуция. Това най-вероятно значи разширяване на някои дилърства и съкращаване на други.


 

0 от 500
  • #12
    9 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хаха, те си гледат печалбата 5 милд., а за обикновения потребител нова кола само на картинка. Никога няма да се научат как се прави бизнес тук, а тези "псевдо" представителства ще замрат. Ел. колите и поддръжка =0, но трябва да се напасваме според времето, но да видим.
  • #11
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    сфа са като мисионери в централна африка в сравнение с канибалите на мотопфуе
  • #10
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Значи ще сменяме марката след над 15 години пежо. СФА са вузможно най-гадния дилър. И кожата ще ти смъкнат.
  • #9
    0 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    къде прочете витошаауто доколкото разбирам Софиа франс стават общи за всички.
  • #8
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Евала, така се прави. Специално за Алфа нещата се оформят супер - дълго време имаха посредствени представители в България. Сега с Витоша Ауто нещата са супер, надявам се да се оправят и с Фиат, защото имат много потенциал с новите Типо-та, а ужасни представителства.
  • #7
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    PSA съкват, но Автомотор корпорация са прекрасен дилър.
  • #6
    6 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То тогава няма да има нужда от дилъри. Като почнат да се продават предимно електрички, те нямат нужда от поддръжка.
  • #5
    30 rate up comment 2 rate down comment
    до #4 ( преди 2 години )
    А какво общо имат "дачия, рено, нисан, инфинити или мерцедес" със Стелантис?
  • #4
    18 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В новите им коли последната екстра ще е какво да лепим за емблема, дачия, рено, нисан, инфинити или мерцедес?
  • #3
    15 rate up comment 13 rate down comment
    а това стелантис ... ( преди 2 години )
    ще оцелее ли до 2023г?