IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой представлява Alfa Romeo в България?

Две компании влязоха в задочен спор за италианската марка

Две донякъде противоречащи си прессъобщения объркаха клиентите на марката Alfa Romeo у нас в последните дни. Според едното, изпратено от "Витоша Ауто", от началото на годината именно тази компания е започнала "да отговаря за бизнес операциите на марките Alfa Romeo и Jeep за България". В отговор обаче досегашният представител "Ауто Италия" разпространи съобщение, в което казва, че продължава да е оторизиран дистрибутор на Alfa Romeo, както и на останалите марки на групата FCA - Fiat, Fiat Professional, Abarth и Maserati.

Alfa Romeo Giulia, Ауто Италия, Auto Italia
Представяне на текущия модел на Alfa Romeo Giulia в шоурума на "Ауто Италия". От компанията обявиха, че през тази година се подготвят да представят у нас и обновените Giulia и Stelvio

В текста се казва още, че компанията "е готова да приветства всички изявили желание да помагат за развитието" на тези марки в България. "Тази година любителите на марката отново ще могат да очакват интересни условия и разнообразие от предложения от „Ауто Италия“. Дългогодишният опит на компанията гарантира сигурност и предимство за клиентите й", завършва съобщението.

Каква е истината? Поне на този етап и двете компании ще внасят и дистрибутират модели на Alfa Romeo. Анита Бедин, маркетинг мениджър на "Витоша Ауто", потвърди пред Automedia.bg, че компанията има сключен договор с FCA Fiat Chrysler, който предвижда в бъдеще тя да стане единствен дистрибутор на Alfa Romeo и Jeep у нас. "Ауто Италия" обаче също има действащ договор с FCA и ще продължи да го изпълнява, заяви пред нас Андреа Николова, маркетинг мениджър в компанията. По информация на Automedia, непотвърдена официално, този договор е до 2021 година. Компанията не е получавала никаква друга информация от FCA до момента. От "Балкан Стар", която в последните години представлява Jeep, засега не са коментирали съобщенията.


Alfa Romeo Stelvio тест

След няколко години на добър растеж през 2019 глобалните продажби на Alfa Romeo намаляха значително

"Витоша Ауто" през последните години бе официален представител на Infiniti у нас и можеше да се похвали с доста по-високи пазарни дялове от средните за марката в Европа. През миналата година обаче ръководството на Nissan реши да изтегли Infiniti от европейския пазар заради слабите резултати и затягащите се стандарти за емисиите.

Основен акционер във "Витоша Ауто" доскоро бе "Инд Ауто Груп", свързана с представителя на Hyundai у нас "Индустриал Комерс". От март 2017 едноличен собственик на капитала е регистрираното в Кипър "Витоша Ауто (Кипър) Лимитид".

"Ауто Италия" е част от "Еврохолд". През миналата година компанията отчете рекордни ръстове в продажбите на другата си италианска марка - Fiat (1033 автомобила според данните за регистрациите на МВР). При Аlfa Romeo резултатите са по-скромни - 64 продадени автомобила. "Витоша Ауто" е регистрирала 165 бройки Infiniti, а "Балкан Стар" - 206 автомобила Jeep.

 

0 от 500