IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi се опитва да победи аквапланинга

Компанията тества нова технология, разработена от фирмите Bosch, Italdesign и EasyRain (ВИДЕО)

Компанията Audi тества експериментална система срещу аквапланинh на серийните си модели. В нейната разработка са участвали Bosch и Italdesign, както и италианската нехнологична фирма EasyRain.


Audi A6


Именно EasyRain, чието седалище е в Торино, е създала софтуер, способен да разпознае аквапланинга още в самото му начало и да активира система за неговото предотвратяване. Разработката стартира още през пролетта на миналата година, когато в проекта се включиха Bosch Mobility Solutions и Italdesign. 

За по-малко от година съвместните усилия на трите компании доведоха до завършване на комплекса от системи A.I.S (Aquaplaning Intelligent Solution). Вече е готов работещ прототип, който дори беше интегриран в серийно Audi A6, като технологията вече се тества усилено.


Aquaplaning Intelligent Solution


В настоящия си вид A.I.S се състои от помпа и две подвижни дюзи. Когато системата фиксира началото на аквапланинга, тя изхвърля водна струя пред предните колела. Тази струя изтласква водата от асфалта и възстановява сцеплението на гумите с път. Ефективността на технологията е потвърдена с тестове на полигон и което е най-важното - за нейната работа не са нужни допълнителни сензори.

Засега обаче, бъдещето на A.I.S е неясно, тъй като доработката на системата продължава и не се знае, кога тя ще се появи на серийни автомобили. Създателите на технологията обещават да разкрият подробности в близките месеци, но това им попречи да обявят пред света, че вече са успели да спрат аквапланинга, който е един от най-сериозни проблеми за шофьорите при пътуване върху наводнени настилки.


Снимки и видео: Audi

0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    С водоноска щял да кара. Ти през цялото ти пътуване ли си в аквапланинг ? Хората са го измислили, приложили, тествали и т.н. , нашия с водоноска ще се разкарва. Електричките със закачен кабел за тока ли се разкарват ?
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Браво на хората,създали са нова система, която може да помагне да се намалят жертвите.Дори и да не са вгради в точно този си вид пак е успех.Ето такъв тип хора движат технологиите напред, а не критикуващите такива.
  • #2
    7 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Само че трябва да си караш водоноска с теб, от която помпата да пръска вода пред гумите, за да маха водата от асфалта
  • #1
    6 rate up comment 21 rate down comment
    ВиК ( преди 3 години )
    Добре, че са италианците за да направят някоя иновеция, която тъпите дойчовци да копират и внедрят в тоалетните си! Все пак за вода и проблемите с нея става въпрос!