IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi се опитва да победи аквапланинга

Компанията тества нова технология, разработена от фирмите Bosch, Italdesign и EasyRain (ВИДЕО)

Компанията Audi тества експериментална система срещу аквапланинh на серийните си модели. В нейната разработка са участвали Bosch и Italdesign, както и италианската нехнологична фирма EasyRain.


Audi A6


Именно EasyRain, чието седалище е в Торино, е създала софтуер, способен да разпознае аквапланинга още в самото му начало и да активира система за неговото предотвратяване. Разработката стартира още през пролетта на миналата година, когато в проекта се включиха Bosch Mobility Solutions и Italdesign. 

За по-малко от година съвместните усилия на трите компании доведоха до завършване на комплекса от системи A.I.S (Aquaplaning Intelligent Solution). Вече е готов работещ прототип, който дори беше интегриран в серийно Audi A6, като технологията вече се тества усилено.


Aquaplaning Intelligent Solution


В настоящия си вид A.I.S се състои от помпа и две подвижни дюзи. Когато системата фиксира началото на аквапланинга, тя изхвърля водна струя пред предните колела. Тази струя изтласква водата от асфалта и възстановява сцеплението на гумите с път. Ефективността на технологията е потвърдена с тестове на полигон и което е най-важното - за нейната работа не са нужни допълнителни сензори.

Засега обаче, бъдещето на A.I.S е неясно, тъй като доработката на системата продължава и не се знае, кога тя ще се появи на серийни автомобили. Създателите на технологията обещават да разкрият подробности в близките месеци, но това им попречи да обявят пред света, че вече са успели да спрат аквапланинга, който е един от най-сериозни проблеми за шофьорите при пътуване върху наводнени настилки.


Снимки и видео: Audi

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всичко хубаво, но 10 килограма системата+20 килограма вода на борда....после гони евро 7, 8, 9 ....
  • #13
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    1. Браво за ентусиазма и разработените технологии.2. Платените италиански магистрали са в много по-добро състояние от безплатните немски.3. Ако искате ноу хау за отводняване на магистрала при дъжд отидете в Холандия.
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От доста години карам в Испания и съм нямал тоя проблем.
  • #11
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Бърка Масло с Вода ( ( преди 3 години )
    Правят го италианците, защото по техните аутобани го има тоя проблем. По немски аутобан, 20 години пътувам по тях, и в най-големият дъжд водата се оттича!Немските аутобани още преди да е завалял дъжд вече се е изпарил
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    бе 8 ( преди 3 години )
    какво точно ти помага "4вд система" при аквапланинг!?!
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ДО НАЧАЛНИЦИТЕ НА СА ( преди 3 години )
    "им попречи" или "не им попречи"?Петър Захариев е неграмотен
  • #8
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По лесно в случая е да се сложи пред гумите бързо въртящи се четки от колкото тези чучурчета.
  • #7
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До 7 а те по немските аутобани никога не се получава воден клин. Ти ни взема за канарчета и,че ядем доматите с колците. Те за това правят коли с 4вд система не за проходимост а за стабилност и сигурност. А избягване на аквапланинга става с намаляване на скоростта и без резки движения. На няколко пъти съм изпадал в аквапланинг и не е кой знае колко страшно стига да знаеш какво правиш и да не се стягаш.
  • #6
    6 rate up comment 7 rate down comment
    до 1 ( преди 3 години )
    Правят го италианците, защото по техните аутобани го има тоя проблем. По немски аутобан, 20 години пътувам по тях, и в най-големият дъжд водата се оттича!
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Технология, която никога не е излизала и няма да излезе от японска компания. Онези ги е грижа само как да стражат бедните с максимални печалби, а сигурността - само ако някой регулатор не ги задължи.