IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо автомобилите започнаха да се ремонтират по-често

Потреблението на резервни части през 2020 година се е увеличило значително

Ако попитате механиците в обикновените автомобилни сервизи „Каква кола да си вземете?“, вероятно те ще ви посъветват тя да бъде произведена преди 2010 година. Причината е проста – това беше годината преди световната криза и автомобилите производители не са пестили от качество на компонентите.


сервиз


Впоследствие ресурсът на редица основни компоненти беше намален, като това, най-вероятно, се дължи на съкращаване на производствените разходи. Например, на 1,6-литровите двигатели на Peugeot-BMW, са поставени пластмасови, а не стоманени помпи за охлаждане, които ще изкарат много по-малко.

Има и други подобни примери, които показват, защо автомобили на възраст под 10 години все по-често от ремонти. Съответно, те струват пари на собственика и той се замисля дали не е по-изгодно, вместо да влага тези средства в ремонтиране, да си купи нов автомобил. Там обаче има друга пречка – този автомобил е на доста по-висока цена.

Вероятно, именно поради тези причини търсенето на резервни части и сервизни услуги през 2020 година е нараснало значително. Статистиката на веригата от сервизи Avito Auto показва, че през миналата година потреблението на резервни части е нараснало с 24,9%, а броят на ремонтите е скочил с цели 73%. В резултат на това броят на офертите за резерви части нараства с 16,1%, а за сервизи – с 28,9%.

На първо място сред осъществените ремонти са тези на двигателя, следвани от електрическите системи и каросерията. Търсенето на отделни елементи от каросерията е скочило с 64,3%, а на детайли от спирачната система с 52,4%. При частите от двигателя увеличението е с 51%.

0 от 500
 • #15
  3 rate up comment 3 rate down comment
  До 7 ( преди 4 месеца )
  Зер германците едни хрисими ум да ти зайде....***...ааа забравих те са майстори на моторите, затова Рени им прави двигателите напоследък...
 • #14
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  #12 що всички не караме рав-ки за по-лесно...? хм?
 • #13
  4 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  колите и сега се правят от инжЕнери, само че са им поставени други цели. Не колата да изкара 20 години без проблем, а да издържи 5-10 години без големи драми в зависимост от целите откъм гаранция. Има специален термин назапад - planned obsolescе. Отнася се за това че се правят части и агрегати с предварително занижен период на използване -например пластмасовите помпи или зъбни колела в механизми. Еми така е - който не иска да кара автомобил - има велосипеди с метални части и карат по над 20г. :)
 • #12
  6 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  Една рав4-ка 2013-2015 година може и да изкара до пълнолетие ;)
 • #11
  17 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  10 в допълнение на това - новите модели ги наблъскаха с (ненужна) електроника, която се прави много на изток на ниска себестойност. По-лесно е да го сменят, вместо да се тества. Отделно на много от новите скъсиха интервалите за поддръжка и какво се сменя (искаш или не). Отделно не са планирани да изкарват като моделите от едно време, а 10г, оттам натаък каквото стане. ЕКО-глупостите са само за да си купуваш нова кола. Потребителско общество... това е. (важи за всичко)
 • #10
  31 rate up comment 1 rate down comment
  До #6 ( преди 4 месеца )
  Хубаво е това колите да издържат по 10 години, но на производителите не им излиза сметката потребителя да си купува кола веднъж на 10 години. Не не не, те искат малко след като изтече гаранцията колата да се повреди и човека да си купи нова.Колкото по-скъпа кола(СУВ например) си вземе човека, толкова по-добре. Иначе европейското лицемерие си го има - от една страна затягаме ЕКО нормите, а от друга бутаме хората да купуват по-обемисти, по-тежки и с по-голям разход коли.Иначе сме "ЕКО".
 • #9
  10 rate up comment 1 rate down comment
  //// ( преди 4 месеца )
  До 8. Една кола не е само двигател. Номер 6 най точно го е казал.
 • #8
  7 rate up comment 14 rate down comment
  до 2 ( преди 4 месеца )
  Тоя лаф за инженерите и счетоводителите беше интересен преди 20-тина години! Сега ако погледнеш по обявите, да речем Мерцедес, има доста на по 1 млн. километра - ее, ти сега ми кажи, тая кола инженер ли я е направил или счетоводител!!
 • #7
  12 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  #6 франсетата са си лицемери по природа.. има много примери.
 • #6
  55 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  Най-лицемерното обаче е как ЕС с Германия и Франция се правя на защитници на околната среда. Няма нищо по-екологично от това да се произвеждат автомобили които да държат десетилетия и милион километра защото основното потребление на енергия и основното замърсяване става при първоначалното производство. Ако ЕС наистина защитават околната среда трябва да въведат задължителна широкообхватна гаранция от поне 10 години на всички нови автомобили продавани в ЕС.