IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво е AdBlue, и има ли наистина нещо общо с урината?

Все по-често срещаната система за пречистване при дизелите крие доста капани

Преди 6-7 години, когато за пръв път се заговори за системите с AdBlue, това звучеше по-скоро като майтап: технология, която ще направи дизеловите двигатели по-чисти от бензиновите, използвайки основната съставка... на урината. Днес т. нар. "селективна каталитична редукция" не е никакъв майтап, а ежедневие за милиони купувачи на дизелови автомобили от компании като BMW, Mercedes, Volkswagen, Audi, Peugeot, Citroen, Jaguar и така нататък.


AdBlue
  
   
По-големите български бензиностанции отдавна вече имат отделна колонка за тази безцветна и понамирисваща течност. И въпреки това функцията, предимствата и немалкото й недостатъци все още не са познати за повечето хора.

Да започнем малко по-отдалеч. Ако се абстрахираме от въглеродния диоксид, който допринася за парниковия ефект, двигателите с вътрешно горене освобождават няколко типа вредни за организма вещества. Най-сериозни сред тях са, от една страна, азотните оксиди (NOx), а от друга - твърдите частици, които най-често са просто сажди.
 
 
дизел, ауспух, пушек
  
  
За да се справят с това и да покрият все по-строгите екостандарти, производителите използват няколко технологии. За съжаление, това има два съществени недостатъка. Първо, за всяка от тях се налага да плащате от джоба си, защото производителите автоматично ги добавят към цената на автомобила. И второ, тези технологии отчетливо воюват една с друга.

Едната е системата за рециркулация на отработилите газове, или EGR. Нейната основна цел е да понижи температурата на въпросните газове, които напускат двигателя свръхгорещи. Колкото по-висока е температурата, толкова повече вредни азотни оксиди се образуват. EGR успешно намалява количеството им.
Проблемът е, че количеството на отделяните сажди също зависи от температурата на отработилите газове - само че в точно обратната посока. Колкото по-горещи са тези газове, толкова по-малко сажди се изпускат в атмосферата. Съответно EGR, понижавайки тази температура, увеличава значително количеството твърди частици.
 
 
DPF регенерация
Бутон за принудителна регенерация на филтъра за твърди частици
    
  
За да компенсират това, производителите трябва да добавят още една система: за очистване на саждите. Това е именно филтърът за твърдите частици - DPF при дизелите и GPF при бензиновите мотори.
Филтърът събира саждите и постепенно се задръства от тях. За щастие може да се почисти просто като се нагорещи и саждите изгорят. В изпускателния колектор се подава допълнително количество гориво, което ги заличава. За целта обаче колата трябва да се движи с постоянна и относително висока скорост за определено време - между 15 и 30 минути. В градския трафик това е трудна работа, затова регенерацията се включва принудително и автомобилът стои на място, пушейки като ТЕЦ на италиански боклук.
 
    
Volkswagen, дизел, Twin Dosing, AdBlue

В последното поколение на двулитровия си турбодизел VW въведе т. нар. Twin Dosing - двойно впръскване на AdBlue. Естествено, това повишава и разхода на карбамидния разтвор
  
   
Обаче изниква нов проблем: високата температура, нужна за изгаряне на саждите, означава драстично повишени емисии на азотни оксиди. И обезсмисля работата на EGR. Какво биха могли да направят автомобилните инженери ли? Правилно се досетихте - да добавят още една система. Нарича се Селективна каталитична неутрализация, или редукция. Как функционира тя и какви подводни камъни крие за собственика на автомобила?
  
   
10 неща, които трябва да знаете за AdBlue (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
 • #4
  25 rate up comment 5 rate down comment
  До 3 ( преди 1 година )
  Има доста автомобили при които доливането не е решение а трябва фирмения сервиз да "каже" на колата че е долято AdBlue. И да ти вземе парички за елементарната операция която би следвало да е безплатна.
 • #3
  6 rate up comment 1 rate down comment
  до #3 ( преди 1 година )
  Абе, не си съвсем прав.Безмерна е човешката глупост. Потвърждения за тази аксиома има ежедневни.
 • #2
  36 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Малки Обяви:Запушвам ЕГР, дъня/махам/подменям катализатори, отстранявам Адблута, хвърлям си *** в реката, храча по улицата, паля гуми в деня на Земята.За контакти:Балкан Шопов
 • #1
  29 rate up comment 29 rate down comment
  Японеца ( преди 1 година )
  Една е правилната посока! Забрана на дизела!