IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model 3 си го върна на VW ID.3

Норвегия стана първата държава в света, където повече от 50% от продажбите на нови коли са на електромобили

Електрификацията на автомобилния парк в Норвегия и без това върви с пълна сила в последните няколко години. Но в последния месец на изминалата година пазарът в скандинавската държава счупи всякакви рекорди за продажба на електромобили и плъг-ин хибриди, като направо може да ни остави безмълвни.


tesla - id 3


За декември 2020 година, продажбите на еко машини разбиха всички очаквания и отбелязаха ръст от цели 198% спрямо същия месец през 2019. Или казано иначе, норвежците са закупили цели 17 910 електрифицирани коли, което е 87,1% дял от общия автомобилен пазар. Тоест, 9 от всеки 10 коли са с опция за зареждане в контакта.

По-конкретно 13 718 от продадените машини са изцяло електрически, което ще рече ръст от 301% и дял от 66,7 процента от пазара. Плъг-ин хибридите, намерили новите си собственици в края на 2020 са 4192 като отбелязват ръст от 62% и заемат 20,4-процентов дял от общите продажби.

И ако продажбите за декември ви се струват интересни, то има и още нещо важно - Норвегия стана първата страна в света, в която над половината от новозакупените коли през изминалата година са били електрически. По-точно 54,3% от общо продадените или 76 800 автомобили. В допълнение, плъг-ин хибридите заемат още 20,4% от пазара на нови машини (28 904 бр.), а общия дял на електрифицираните возила в страната е 74,8% за 12-те месеца на 2020 г.


Tesla Model 3 vs VW ID.3


За декември, Tesla и Model 3 са съответно номер едно по продажби като марка и модел. От 4423 новорегистрирани електромобили на американската компания само 191 не са от най-новия продукт на марката. Така, компактният модел на Мъск става номер едно в Норвегия със 7770 регистрации за 2020.

И успява да си го върне на Volkswagen ID.3, който в последния месец е реализирал 2303 продажби, а общо за годината е със 7754 бройки, което му отрежда второто място. Това е радостен факт за американците, след като електромобилът на германската компания започна сериозно да нарушава хегемонията им в Европа и на доста пазари измести "тройката".

Рекордният резултат на Model 3 през декември може да се обясни с нерегулярните доставки на модела - през октомври и ноември са били закупени едва 341 машини, докато произведените в Китай модели пристигнаха в Норвегия чак в края на ноември. ID.3 от своя страна се продава на местния пазар едва от септември насам, така че също се справя отлично.

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Тесла не е номер едн ( преди 3 години )
    Ауди Е-трон е #1 с 9227 продажби , но защо да го пишат....пък и целия VW group , е продал 25000 хиляди електрически там...... Тотално смазване на всичко.
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Глупаво съревнование ( преди 3 години )
    То е ясно че тази година не може да има сравнение между двата модела ИД3 ще е с поне 2 пъти повече продажби защото е доста по-евтин а за модел 3 има 10% мито+транспорт може да има сравнение с ИД3 когато Тесла пуснат по-малкия модел след 2 години
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Населението на Дания, също е с много добра покупателна способност, но там нещата не се получават. Най-продаваните автомобили дори не са SUV, а клас B автомобили. Всичко е въпрос на сметки и цена. Причината е в политиката на правителствата. В Норвегия има големи държавни субсидии, които стимулират ел. колите. Отделно инвестират много в инфраструктура за ел. коли. В Дания имаше момент с някакви субсидии, мисля 2016 за малко, последва ръст, след това ги премахнаха и хората пак се върнаха към ДВГ.
  • #2
    23 rate up comment 5 rate down comment
    д-р Исня ( преди 3 години )
    Това няма никакво значение! Ако Ганюфци живееха там, Норвегия щеше да е първа по продажби на 20 годишни немски дизеляци, а ВЕЦовете им блокирали от пластмасови бутилки Аспазия.
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Норвегия не я гледайте. Там населението е само 5 милиона а територията е 3.5 пъти по голяма от България и предимно е планини. Понеже са на север имат много вода, големи пълноводни реки реки и навсякъде е пълно със ВЕЦ. В морето имат много перки. 95% от токът им е от ВЕИ. Отделно че имат и много нефт и газ. Могат да си правят каквото си искат.