IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Пълен отказ от бензин и дизел – Норвегия е готова

В скандинавската държава продажбите на електрифицирани коли достигна 82%

Автомобилният пазар в Норвегия може и да не е голям, тъй като населението на страната е около 5,3 млн. човека. Именно това обаче е страната в света, която най-много залага на проресивните технологии. И резултатите от продажбите през март тази година го доказват.


електромобили продажби


За третия месец на годината само 18% от продадените нови автомобили в Норвегия са с бензинови и дизелови двигател (тези на бензин са едва 8%). Останалите 82% се падат на електрически автомобили и хибриди. Така, именно Норвегия е на път съвсем скоро да стане първата държава на света, която ще се откаже напълно от машините с традиционни двигатели с вътрешно горене, при това напълно доброволно, без някой да я задължава.

Все пак, трябва да бъде отчетен и приносът на властите в скандинавската страна. До края на 2021 г. всички купувачи на екологично чисти автомобили в Норветия са освободени от голям брой данъци и такси. Благодарение на това, електрическите автомобили излизат дори по-евтино от аналогичните бензинови модели.

Най-популярните електромобили в Норвегия за март:

електромобили продажби

0 от 500
 • #23
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Лцемерче ( преди 11 месеца )
  До умния под мен: т.е., аз ако снабдявам със суровина оръжеен завод на джихадисти, нямам никаква вина? Или смяташ, че норвежците не знаят за какво се използва техния нефт? За пластмаси, асфалт и торове отива нищожна част от добития нефт. Почти всичко се изгаря.
 • #22
  1 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  Петролът е като огънят, ножът, бухалката. Може от него да се произведат пластмаси, асфалт, торове за селското стопанство и какви ли не още полезни продукти, но може и да се гори, за да замърсява околната среда, да трови жителите на големите градове и да отделя парникови газове. За употребата не са отговорни производителите.
 • #21
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Лицемерче ( преди 11 месеца )
  По-важен е въпросът - кога ще се откажат от износа на нефт? Тия са от най-замърсяващите нации, наред със Саудитска Арабия и други петро-държави.
 • #20
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  не му отговаряйте на онзи лудия, че само му подхранвате шизото
 • #19
  2 rate up comment 0 rate down comment
  До край ( преди 11 месеца )
  Някак си не ти вярвам сред като почти никой няма да забрани новите ДВГ коли близките 20 години а електромобилите последните 4-5 години увеличиха средния си пробег 2но, инвестициите стават все по-големи и вече има модели със малко по-високи или сравними с дизел цени като Модел 3, ИД3 или Киа Е-soul и се очакват още много такива
 • #18
  2 rate up comment 1 rate down comment
  Норвегио ( преди 11 месеца )
  Що продаваш петрол ма като еко
 • #17
  3 rate up comment 6 rate down comment
  край ( преди 11 месеца )
  Проблема не е че двг колите са неекологични. Те са неекологични в сравнение с ел. колите защото са евтини и достъпни и се ползват по 30 и години. Света се затрупва с тях. Ел колите винаги ще са скъпи и връщат индивидуалната мобилност където и е мястото - при хората с пари като през 50те. години на миналия век.
 • #16
  3 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 11 месеца )
  Някои още малко ще поискат да си подарят клиентите на петрол и фонда със спестяванията си на СА и Русия само и само да не били лицемери пък другите износители които и половината на Норвегия не правят за развитието и масовостта на чисти технологии въпреки в пъти по-големия им износ на петрол а държат сметка на Норвегия за какво си правят с парите си
 • #15
  1 rate up comment 9 rate down comment
  край ( преди 11 месеца )
  До 10-15 г. ще се правят само ел. коли Причината за това е че вече почти всяко човече на света може да си купи някаква кола с ДВГ. Има ги и по 150 долара. Света не може да понесе 7-8 милиарда коли. ДВГ ще бъдат забранени. Ел колите ще са скъпи и само за баровци защото при тях практически втора, трета пета употреба няма.
 • #14
  2 rate up comment 2 rate down comment
  vasil grozdаnov ( преди 11 месеца )
  Един голф, най евтиният в Норвегия струва 376000 крони или 42.700 евро, а ел голф 274000 крони или 31000 евро.Как ви се струва,близо 11000 евро разлика в полза на трамвая.Ей така се продават елколи, с извиване на ръцете.