IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пълен отказ от бензин и дизел – Норвегия е готова

В скандинавската държава продажбите на електрифицирани коли достигна 82%

Автомобилният пазар в Норвегия може и да не е голям, тъй като населението на страната е около 5,3 млн. човека. Именно това обаче е страната в света, която най-много залага на проресивните технологии. И резултатите от продажбите през март тази година го доказват.


електромобили продажби


За третия месец на годината само 18% от продадените нови автомобили в Норвегия са с бензинови и дизелови двигател (тези на бензин са едва 8%). Останалите 82% се падат на електрически автомобили и хибриди. Така, именно Норвегия е на път съвсем скоро да стане първата държава на света, която ще се откаже напълно от машините с традиционни двигатели с вътрешно горене, при това напълно доброволно, без някой да я задължава.

Все пак, трябва да бъде отчетен и приносът на властите в скандинавската страна. До края на 2021 г. всички купувачи на екологично чисти автомобили в Норветия са освободени от голям брой данъци и такси. Благодарение на това, електрическите автомобили излизат дори по-евтино от аналогичните бензинови модели.

Най-популярните електромобили в Норвегия за март:

електромобили продажби

0 от 500
  • #9
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 9 ( преди 3 години )
    Нищо не бъркам. Няма такъв данък, който прибира 82 процента. Има и много частни производства,но като цяло производството е съсредоточено във фабрики. Норвегия продава това което се търси и купува това което и е изгодно. Не са длъжни да ползват нефта, като си произвеждат и ток.
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    странна държава е норвегия като канибали които продават разфасовано човешко на другите и с парите от продажбата си купуват репички чушки краставички лук чесън домати и са еко вегани да спрат продажбата на въглеводороди и тогава да преминат на ВЕИ но явнопсметката не излиза
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Бъркаш Дания с Норвегия, Цялата пара в бюджета в Норвегия идва от продажби на петрол, там почти няма частен бизнес, който върти бизнес 83% от печалбата я прибира държавата, такъв им е данъка. Почти всикия бизнес там е държавен. Тя е като България през комунизма, държавни предприятия с тая разлика, че заради 100тиците милиарди долари от продажба на петрол, дава големи заплати на гражданиге си. Дори държавага е заделила във фонд 1 трилион долара, като резерв за лоши времена.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Те са Еко бе мъжки. Държавата произвежда мноооого електричество от ВЕЦ-ове. Нефта е за продаване. След като е нужен, защо да не се произвежда? А, ако спрат какво ще стане? Ще подарят производството на нефт на Русия или Арабия. Ако спрат не означава, че ще се произвежда по-малко в световен мащаб, а означава да си подарят собственото производство на друга държава.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 3 години )
    Пишеш глупости. Норвегия продължава да си добива петрол. И си преструктурираха работата и вече печелят, даже и при 20 долара. Не си информиран
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 4 ( преди 3 години )
    По-добре да ползват нефта за преминаване към електромобили от колкото да си стоят с ДВГ коли без особени еко-стандарти като другите износители какво лицемерно има ползват си парите както смятат че е добре за тях а чрез това се развиват и електромобилите нищо лицемерно няма пък ти е ясно че си адски злобна пасмина
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Нема яд! Да спрат да изнасят нефт и газ тогава и да прекратят субсидиите за електрички. Електрофилите са наистина адски лицемерна пасмина!
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Пепи ( преди 3 години )
    И като им свърши нефта ,който се харчи от гадните коли с двг какво правиме - от тесли на колелета.Измислена държава с измислен стандарт.Всички много я харесват,ама никой не живее там.Или изкарват по две години и си бият камшика.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 3 години )
    Сега остава спрат да продават и нефта и газа който добиват - нали искат да са "еко".