IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата безкабелна зарядна станция ще е в Норвегия

Новата система от устройства ще може да зарежда електромобили навсякъде по света

Първият в света проект за изграждане на мощна безкабелна система за зареждане на електрическите таксита по света ще носи името ElectriCity, като идеята е да бъде изградена цяла инфраструктура. Тя ще помогне за масовото внедряване на автомобили на ток по цял свят.


безкабелна система за зареждане


Програмата стартира с изграждането на такава станция в Осло (Норвегия), като за нейните изпитания компанията Jaguar Land Rover предостави на местната фирма за такси-услуги Cabonline 25 кросоувъра Jaguar I-Pace. В проекта участват още операторът на зарядни станции за електромобили Fortum Recharge и американската компания Momentum Dynamics, занимаваща се с технологични разработки.

Предполага се, че на местата за качване и слизане на пасажерите ще бъдат вградени зарядни блокове. Това ще позволи на всяко такси, което има съответното оборудване, да зарежда своите батерии, докато очаква следващия си клиент.

Системата не предвижда използане на кабели и тъй като е разположена под земята, не изисква физическа връзка между зарядното и електромобила. Тя се стартира автоматично и осигурява енергия с мощност зо 50 кВт/ч в продължение на 6-8 минути.

Проектът е част от плановете за достигане на нулеви емисии при целия парк от таксита в Осло през 2024 г. В Норвегия планират от 2025 г. всички нови автомобили, продадени в страната да са напълно екологични.

Снимка: Auto.Mail

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 3 години )
    А на всеки таксиметров шофьор ще се полагат чифт предпазни *** и за предпочитане, докато таксито се зарежда на специалната стоянка, шофьора да чака извън колата.
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Джоди ( преди 3 години )
    какво толкова??? Спираш си колата зад блока на конкретно паркомясто! Който не е с електромобил да спира навсякъде другаде!
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От както свят светува , никой не иска да живее под далекопровод , обаче тези зарядни ще са съвсем безопасни....
  • #1
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Да и това въобще няма да ти пържи мозъка... а може би работи идеално за електрофилите, те и без това нямат...