IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eксперти: светодиодните фарове не са изгодни!

Тази технология има много минуси, категорични са от ADAC

Светодиодните фарове вече влизат в стандартното оборудване на много от новите автомобили. Те са далеч по-ефективни от халогените, като тъй пестят енергия и има по-дълъг живот, но ако излязат от строя, по правила, не подлежат на ремонт и се налага подмяна на целия блок. А това е скъпо.


LED-фарове


Този вид светлини започнаха да се използват преди около 20 години, като първоначално се поставяха на стоповете отзад, а след това и на мигачите, както и на дневните фарове. В крайна сметка, производителите започнаха да използват при късите и дългите светлини, като те напълно изместиха халогените и ксеноновите фарове.

Производството на качествени светодиодни фарове обаче е доста сложно, тъй като те се нуждаят от ярка светлина, за да могат да бъдат наистина ефективни. Това означава повече мощност, която води до нагряване, а то е вредно за всеки полупроводник. Съответно, светодиодите трябва да се охлаждат, което ги прави технически по-трудни за производство.

Съвременните LED-светлини с матрична технология се състои от множество малки светодиоди, които се управляват поотделно и могат да приглушат светлината, за да не заслепяват идващия насреща човек. Пространството пред тях е добре осветено, а препятствията се разпознават от рано.

Производители твърдят, че светодиодната оптика служи без проблем не по-малко от 15 години. Според експертите на ADAC (Германския клуб на автомобилистите) обаче, отдавна са минали времената, когато един автомобил се изхвърля, защото на 15 години е тотално увреден. Съвременните превозни средства изкарват повече, а това означава, че светодиодните фарове излизат по-рано от строя и трябва да бъдат заменени.


LED-фарове


Специалистите посочват, че светодиодите служат по-дълго време от халогените, но с времето се износват, като яркостта им намалява. И ако излъчваният от тях поток светлина падне под 70%, те се считат за износени. Ресурсът им зависи основно от охлаждането и разсейването на топлината в техните модули.

Животът на този тип фарове до голяма степен зависи от конструкцията на автомобила, тъй като колкото по-висока е температури, толкова по-бързо излизат от строя. Съответно, ако са разположени в близост до двигателя, климатика или радиатора, това също оказва влияние върху работата им. Отказът на скъпата електроника също да ги извади от строя.

Според изследването на ADAC, ресурсът на светодиодните фарове е между 3000 и 10 000 часа, като това важи за предните светлини. Тези отзад имат по-дълъг живот. Проблемът обаче е, че те са по-скъпи и не подлежат на ремонт, тъй като трябва да бъде сменен целия блок.


LED-фарове


Експертите посочиха и конкретни примери за това, колко плаща потребителя за светодиодни фарове. При автомобили като Opel Insignia, Peugeot 3008 и VW Passat Variant задните светлини, дневните фарове и мигачи струват допълнително от 200 до 300 евро, а основните фарове - от 700 до 1400 евро. Собствениците на Audi A4, Audi A4 Avant и VW Passat CC плащат съответно от 270 до 340 евро за задни светодиоди и от 1200 до 1800 евро за предни. А тези, които притежават Mercedes-Benz C-Class, Mercedes-Benz C-Class и BMW 3-Series, трябва да се бръкнат с от 420 до 620 евро за задни светодиоди и от 2200 до 4800 евро за светоиодни фарове.

0 от 500
  • #9
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Китаец ( преди 3 години )
    Т.е., светодиодните фарове са неизгодни, ако купувате втора употреба автомобил на алчен европейски производител. Ако сте го купили нов - едва ли смятате да го карате 20 години. Ако е китайски автомобил - вероятно фаровете му няма да са с такива кожодерски цени.
  • #8
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Скрунджо ( преди 3 години )
    Моля, използвайте лостчето за включване на къси светлини ръчно, защото автоматичното не винаги сработва! При това - когато идвате втори пред мен, така че не мога да ви пусна и аз дълги, за да не заслепя този пред вас! Заслепявате повече от самоделен китайски ксенон на 30 годишна бричка! И да - ако случайно се усетите и пуснете къси, проблемът веднага изчезва, така че съм сигурен, че ме заслепяват дългите, тъй като автоматичния ви мега софтуер не ме забелязва!
  • #7
    29 rate up comment 11 rate down comment
    Propov ( преди 3 години )
    То май ще излезе че фаровете ще надживеят колата. Като гледам всички нови коли не виждам как ще изкарат 15 год. експлоатация. Тия даунсайзнати мотори, натъпкани със сложна периферия са за моргата след 3 светвания на жълтата лампа. Но пък ще остане едно купе с яки фарове (и евентуално подгрев на седалките) , идеално за беседка на двора ;-)
  • #6
    10 rate up comment 7 rate down comment
    С опит ( преди 3 години )
    Фаровете на предната ми кола бяха Full LED.На сегашната ми Ксенон.Единствената разлика от моя гледна точка,е че LED излъчваха по-студена светлина.Според мен са доста прехвърлени,ката технология.
  • #5
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Sas ( преди 3 години )
    Абе какви са тия глупости бе? Статия от хейтъри за хейтъри, които като дойде момента да си ги позволят, ще има да снимат и да се хвалят...
  • #4
    16 rate up comment 5 rate down comment
    некой ( преди 3 години )
    Това че при Ауди едни светодиодни лампи струват 1500 Евро не означава че струват толкова при китайците! Аз си купиз (от Китай) за 30 Евро! И си работят!
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Абе де да знам , като гледам че едни оригинални ксенон са по 30-40? всяка крушка и не вярвам да изкарват 10 000 часа.
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На астрата единственото което не ми харесва е че дневните светлини са заработени в тялото на фаровете и ако се наложи смяната им трябва да търсиш цял фар, но се успокоявам че 10 000 часа при средна скорост 40км/ч са 400 хил км , което ми дава още над 200 хил пробег , а до тогава я камилата , я камиларя.
  • #1
    6 rate up comment 27 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най гадните фарове