IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финландци решиха проблема със замръзващите фарове

Изобретението на фирмата Canatu предпазва и от запотяване (ВИДЕО)

Финландският производител на "умни" компоненти Canatu представи своето ново изобретение, което ще трябва да защити светодиодната оптика от замръзване и запотяването. Компанията предлага LED-фаровете, които почти не се подгряват сами, да бъдат облепени с прозрачно фолио с подгряване.


LED-фарове защита


Още от появата на светодиодните светлини на автомобили, това е един от често срещаните проблеми, особено в страните със студен климат и сурова зима. Причината е, че LED-крушките нямат способност да нагряват повърхността на оптиката така, както халогените. В резултат на това, в студено време фаровете замръзват отвътре и отвън, което се отразява на работата им.

Инженерите от Canatu предлагат просто, но ефективно решение - прозрачна лепенка, която поема топлина. Тя е направена от полимерен материал, като е устойчива на промените в температурите и има компактни точки за нагряване. Те осигуряват равномерно получаване на топлина и защитават фаровете от замръзване, без да повреждат повърхността. При това, лепенката може да има всякаква форма.

От компанията твърдят, че защитното средство е подходящо и за други елементи, които са подложени на въздействието на метеорологичните условия, в това число камери, радари и датчици, разположени по каросерията. Финландците са на мнение, че тяхната разработка ще е много полезна и при автономните автомобили, тъй като те нямат шофьор и съответно няма кой да почисти оптиката от леда.



Трябва да се отбележи още, че засега фолиото за фарове е само разработка и не е ясно, кога ще се появи на пазара. Компанията Canatu предлага предимно сензори, но те са покрити с подобна лепенка, като това е особено полезно за триизмерните повърхности в автомобила, които става все по-популярни.

Снимка и видео: Canatu

0 от 500