IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada през 2050 година: автономна и на ядрено гориво

Или поне така си я представя успешен млад дизайнер

Как си представяте бъдещето на руската марка Lada? Не близкото, то е ясно, а далечното, например след три десетилетия? Дали компанията ще претърпи сериозна трансформация, или отново ще бъде в ролята на оръженосец на стари платформи и решения от собствениците си?


lada 2050


30 години напред рядко се планират и от сериозните мениджъри и анализатори. Но това не е попречило на млад германски дизайнер от руски произход да даде своето виждане по темата. Андрей Кириченко е успешен екстериорен дизайнер в Мюнхен, който не забравя корените си и отдава почит на производителя от родината си с тази странна визия.

Lada 2050 е с меко казано извънземен дизайн, който въобще не напомня превозно средство. Дори и колелата (ако има такива, а не е левитираща) са скрити.
Дизайнерът описва задвижващата технология като ториеви горивни клетки. Торият по принцип е алтернатива на урана като гориво за атомните реактори, като е по-сигурен и стабилен елемент. Как точно ще функционира подобна горивна клетка не е ясно. Може би като мини ядрен реактор?


lada 2050


Естествено, машината ще е напълно автономна, така че салонът ще е по-скоро като стая, отколкото като автомобилна кабина. Не е казано как точно ще се събира и обработва информацията, за да може ядрената "Лада" да се движи сама, но сигурно ще е с помощта на сензори, радари и подобни, които ще предават информацията на бордова система с изкуствен интелект.

Повече картинки на ядрената Lada 2050 вижте в галерията:

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ОМГ ( преди 3 години )
    С огромно съжаление все повече се убеждавам, че братушките са съвсем изперкали. Болшевизмът си каза думата. Жалко, че онзи с мустака не можа да стигне до мАсква преди 75 лета, за да ги избави от комyнистическата отрова
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    dron ( преди 3 години )
    Ако това е масичка то утре ще пуснат и модел табуретка..
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Дядо Добри ( преди 3 години )
    Ами, Ами. Глупости. Най - много да е Лада 2107 с автоматична скоростна кутия. За повече няма потенциал. Виж, изтребителите ще са им с ядрен реактор и възможност за полет до Марс. Там са силни.
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Пламен ( преди 3 години )
    Бъдещето на Lada е редом до марки като Dacia и Great Wall, произвеждаща автомобили в ниският и среден сегмент предимно за вътрешното потребление. Производството в завода на Толиати както и сега ще бъде предимно асемблираме на компоненти произведени в Европа, Китай и малка част в Русия (около завода се произвеждат основно интериорните елементи, ламарините и броните, всичко останало е внос). Самите автомобили реално са едни нелоши рена на сносна цена.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Кккк ( преди 3 години )
    По големи глупости не бях чел.
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    павел.кючуков ( преди 3 години )
    една напълно безсмислена новина за кликбайт.
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 3 години )
    Пак фантастика и видения от сънища!
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    и путин пак първи ще я подкара...
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Гражданин ( преди 3 години )
    Да и сложат и едно оръдие .... и готово .
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    хах ( преди 3 години )
    .. ...и ще излита от руска ядрена подводница в мексиканския залив.