IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бившият шеф на Renault-Nissan написа скандална книга

Карлос Гон посочи поименно виновните за ареста и отстраняването му

Бившият главен изпълнителен директор на Renault-Nissan - Карлос Гон, който сега живее в Ливан, определено ще търси отмъщение за случилото се. Това става ясно от книгата, която е написал с помощта на френския журналист Филип Рис. Тя се казва "Le Temps de la Verite" ("Времето на истината") и вече е на пазара.


Карлос Гон


В книгата си Гон разказва за всички събития, свързани с неговия арест в Токио през 2018 година, а също така и за последвалия го 130-дневен престой в затвора, завършил с драматично бягство от Япония в Ливан. За първи път бившият топ-мениджър посочва и имената, на хората, които, според него, са виновни за случилото с

Гон категорично отхвърля повдигнатите срещу него обвинения във финансови машинации и твърди, че се е опитал да предотврати по-дълбока интеграция между Nissan и Renault в рамките на тристранния алианс с Mitsubishi Motors. Бившият шеф твърди, че е предоставил "явни доказателства" за заговор с участието на Nissan, японската прокуратура и правителството на страната.

Книгата е със 473 страници, като засяга много хора. Гон нарича "Грохналият Nissan" кликата, която, според него, е виновна за скандала. Начело на нея са били членът на Съвета на директорите на японската компания Масакадзу Тойода и Хитоши Кавагути, който отговаря за връзките с правителството. Заедно с тях е работил и одиторът Хидетоши Имацу, а в очернянето на Гон са участвали още наследникът му начело на компанията Хирото Саикава, който сам беше принуден да подаде оставка след скандала, а също така и Хари Нада. Последният е бил заплашен със затвор, ако не свидетелства срещу Гон.

По думите на Гон, в основата на заговора са приятелските отношения между Кавагути и сегашния премиер на Япония - Есихиде Суга, който по това време е бил вторият човек в правителството. Обвинения са отправени и към юриста Акихиде Кумада (съветник на бившия премиер Шиндзо Абе), който е осъществил връзката между заговорниците, правителството и прокуратурата.

Гон е категоричен, че Nissan и правителството на Япония са започнали да работят срещу него още при назначаването му начело на Renault. Те са се притеснявали, че ще направи алианса непоклатим и по този начин японският производител ще загуби независимостта си.

Карлос напада и правителството на Франция, което не е искало да развали отношенията си с Япония, а в сега търси начини да увеличи дяла си в Renault, като игнорира потенциално разрушителните действия върху отношенията с Nissan. Гон е ядосан и на сегашния шеф на френския производител Жан-Доминик Сенар.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 3 години )
    въпросния Гон е издирван в половината свят, в т.ч. и Франция! Единствено в родният му бандустан - Ливан му даде "политическо" убежище...Но пък откъде някой увреден от системно ползване на рено, като долния, ще знае това!?
  • #5
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Гомн е гении! ( преди 3 години )
    Едновременно обра няколко фирми, категорично заби рено на последните места в класациите за качество и надеждност, избяга от правосъдието и сега пише ...мемоари - настолна книга за новоизлюпените меринджеи! )))
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    За адвокатската кант ( преди 3 години )
    няма престъпление което да са извършили, начело с боса им, което да е наказано!
  • #3
    6 rate up comment 8 rate down comment
    В книгата ( преди 3 години )
    Има ли глава как се перат и препират държавни пари последством заводски грохнали "коли" като рено?
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 3 години )
    Тоа прилича на мистър Бийн!
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 и 2 ( преди 3 години )
    До 1 и 2.... и до всички други, които са забравили за "нещото" - ХАПЧЕТАТА! ВЕДНАГА!